Avto
374 ogledov

V avtomobilu z Bruceom Springsteenom

Jana Morelj
1/8
Saša Despot
Jana Morelj. Vremenarka Jana Morelj je svež obraz na slovenskih televizijskih zaslonih, njen glas pa pogosto radi slišijo tudi vozniki. Prikupna radijka jih vsakodnevno obvešča o radarjih in zastojih na cesti.

“O radarjih, policijskih kontrolah in zastojih sem vedno obveščena, še preden se usedem v avtomobil,” pravi Moreljeva, ki je izpit za avtomobil naredila takoj po dopolnjenem 18. letu, v desetih letih pa je policisti še niso oglobili.


“Ne zato, ker bi me prepoznali. Pihala sem že večkrat, vendar vedno 0,0 promila,” pravi črnolaska, ki meni, da policisti morda ženskam še pogledajo skozi prste, policistke pa pač ne. Čeprav je oče strastni ljubitelj starodobnih ameriških vozil – med drugim ima tudi vojaškega džipa in se redno udeležuje avtomobilskih srečanj –, se Jana navdušuje nad drugačnimi avtomobili. Pri srcu so ji vozila, ki imajo dušo in zgodovino. Fiata 500, minija ali kakšnega kabrioleta bi rada videla v svoji garaži, pa tudi renault twinga, ki je po kozmetični prenovi po njenem mnenju zelo ženstven avto.

Prisega na clia

Drugače pa prisega na kralja slovenskih cest clia, ki je njen prvi avto in je bil od začetka v njeni družini, vozi pa ga še danes. “Na začetku svoje vozniške kariere sem se v šolo vozila večinoma z vlakom, pa tudi danes bi več uporabljala avtobus, če bi imela službo v centru mesta. Tako pa potrebujem avto,” pravi vremenarka, ki ji avtomobil v prvi vrsti predstavlja prevozno sredstvo, v drugi pa – kakor je značilno za veliko žensk – rezervno omaro: “Ja, moj clio je dodatna omara, a pospravljena! Ne prenesem, da bi v avtomobilu zagledala kavne lončke ali papirčke od čokolade.”

V njenem avtomobilu morajo biti vedno strgalo za steklo, tekočina za pranje stekel in voda. Med obvezno opremo spadajo tudi cedeji, brez katerih si vožnje ne predstavlja, pravi zaprisežena rokerka: “Po navadi brskam med radijskimi postajami in iščem pesmi, ki so mi všeč. Obvezno se v avtu, sploh v zadnjem času, vrtijo Bruce Springsteen in Foo Fighters. Ne predstavljam si
tišine v avtomobilu. Če ne bi imela radia, bi si verjetno morala prepevati kar sama.”
Do zdaj je avtomobil še ni pustil na cedilu, tudi ko se je odpravila na izlet v Pariz, Rim ali Nemčijo.

Ne mara formule 1

“Rada imam potovanja z avtomobili. Čeprav zna moj oče na svojih avtomobilih popraviti vse, pa sama nisem ravno tehničen tip človeka. Vendar menim, da bi vsaj osnovne stvari pri avtomobilu znala zamenjati in popraviti ali pa se jih vsaj naučiti,” še pravi Moreljeva, ki nam je za konec zaupala tudi, zakaj ne mara prenosov dirk formule 1: “Ne drži, da ne maram komentatorjev ali dirkanja nasploh. Formula mi ni zanimiva, ker dirkači ves čas vozijo v krogu v istih ovinkih, in je pogosto dolgočasna.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.