Avto
39 ogledov

V bližnji prihodnosti vpogled ne bo omogočen

Emisije Andrej Leban
Ob preverjanju podatkov o avtomobilu na portalu e-uprava še nekaj časa ne bo mogoče dostopati do podatkov o vseh tehničnih pregledih, ki so na vozilu bili opravljeni.

Ob vpisu registrske številke in številke prometnega dovoljenja v iskalnik na portalu e-uprava se izpišejo med drugim podatki o zadnjem tehničnem pregledu. Navedeno je tudi število prevoženih kilometrov, ki jih ima vozilo ob zadnjem tehničnem pregledu. Ob tem se nam je zastavilo vprašanje, ali pristojne institucije nameravajo uporabniku ponuditi vpogled v zgodovino tehničnih pregledov. 

"Podatke črpamo iz registra vozil in listin, katerega skrbnik in upravljavec je ministrstvo za infrastrukturo," so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo. "Na portalu bi bilo to možno realizirati, vendar moramo oboji za to nekaj narediti in imeti sredstva."

"Razširitve podatkov v bližnji bodočnosti ne načrtujemo, ker so tako človeški viri kot finančna sredstva usmerjena na posodobitev baz, iz katerih se črpajo takšni podatki," pravijo na ministrstvu za infrastrukturo. Podatki o zgodovini tehničnih pregledov na posameznem vozilu se vodi v računalniški evidenci registriranih vozil, ki jo vodijo na ministrstvu. 

Tudi če bi posameznik, ki kupuje rabljen avtomobil, želel omenjene podatke s preteklih tehničnih pregledov preveriti v bazi, to ne bi bilo mogoče. "V skladu z zakonodajo niti registracijska organizacija niti strokovna organizacija za tehnične preglede vozil nimajo pravne osnove za posredovanje takih informacij," so povedali na ministrstvu za infrastrukturo. 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 8
  • allstarr111 20:23 27.julij 2016.

    to da so našli folk ki lahko prevrti km ni problem, saj to tam niti ni prepovedano, je pa kaznivo če ob PRODAJI tega da si vrtel kilometre kupcu ne POVEŠ, to pa je kaznivo ker gre za krajo v bistvu.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:56 20.junij 2016.

    Mislim da je tm kultura drugačna. Tam ni vrednota toliko da ti enga nategneš. Tle ti pa še ploskajo češ: itak država nateguje, super je vidt da kdaj tud še kdo drug nateguje. Kok si ti sposoben človk! Majstr!<br ...prikaži več />Dobr če si tujec je več možnosti da te nategnejo, pa je neki nategunov tud tm ampak večina pa ni takih. V Sloveniji je 90% km nerealnih, v Nemčiji je ta % mnogo manjši.

  • vzev 17:32 19.junij 2016.

    In ti verjameš v to. Sem gledal oddajo, kjer so šli novinarji v Nemčiji s skrito kamero preverjati kako lahko zbijejo kilometre. Osebe, ki so jim to bile pripravljene narediti so našli kar na spletu. Tako, da ne biti tako ...prikaži več siguren, da če sam kupiš avto v Nemčiji, da bo tudi imel toliko kilometrov. Tam še celo poskrbijo, da servisne knjige kažejo na manjše število kilometrov.