Slovenija
16 ogledov

V boj za nižje davke tamponov in vložkov tudi ZPS

tamponi Shutterstock
Zveza potrošnikov Slovenije s peticijo za znižanje DDV za tampone in vložke.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je podprla predlog Združene levice za znižanje DDV za higienske proizvode za ženske (tampone in vložke) iz trenutnih 22% na 9,5 %. "Gre za nujne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, in ne za luksuz. Z nižjo obdavčitvijo bi šele dosegli enakovredno obdavčitev z ostalimi nujnimi izdelki, kot so hrana in zdravila ter sorodnimi izdelki kot so obliži, obkladki, plenice, ki so že zdaj obdavčeni po nižji stopnji," so zapisali na svoji spletni strani, kjer pozivajo tudi k podpisu peticije za znižanje DDV na higienske proizvode za ženske.  

"Z uvedbo nižje davčne stopnje bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine. Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve, kot jo že ima Irska." Peticija ima trenutno nekaj manj kot 4800 podpornikov. 

"Sedanja obdavčitev po višji stopnji brez podlage"

V Sloveniji nižja, tj. 9,5-odstotna stopnja DDV, velja za različne skupine izdelkov od hrane, vode in zdravil do knjig, vstopnic za kulturne prireditve in uporabe športnih izdelkov. Mednje sodijo tudi nekateri izdelki za higiensko zaščito, med katere sodijo vata, gaza, obveze in podobni proizvodi (npr. obliži, obkladki) ter tudi plenice za enkratno uporabo in pralne plenice za večkratno uporabo. Vložki, tamponi in menstrualne skodelice so do sedaj neupravičeno in nerazumljivo iz tega izključeni. "Čeprav je dejstvo, da gre za nujne in ne luksuzne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno," pravijo na ZPS. 

EU za ničelni davek

Za več prožnosti pri določanju nižje stopnje DDV, vključno z določitvijo ničelne stopnje DDV za sanitarne izdelke, kamor spadajo tudi tamponi in vložki, si prizadeva tudi Evropska komisija (EK). EK predlaga, da bi imele države članice EU možnost uvesti ničelni davek na sanitarne izdelke, vendar še ni znano, kdaj naj bi predlagane spremembe začele veljati. 

Trgovce, ki ne bodo znižali cen, bodo javno izpostavili

V izogib tveganju, da bi nižja stopnja obdavčitve higienskih proizvodov za ženske koristila le trgovcem, je ZPS pozvala trgovce k sprejemu zaveze o sorazmernemu znižanju cen v primeru, da bo predlog spremembe zakona sprejet. ZPS bo ob pomoči potrošnic tudi preverjala, kako se bo izvajanje morebitne nižje davčne stopnje odrazilo v cenah higienskih proizvodov za ženske. Vse, ki cen ne bodo znižali, bodo tudi javno izpostavili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • glicinija 23:40 04.maj 2016.

    veliko ste zamudili, če niste videli debate na komisiji DZ.