Svet
12 ogledov

"V Bosni je kaos, situacija je odlična!"

Protest v Bih Reuters
Opoldne so se na ulicah Sarajeva znova začeli zbirati protestniki. Podobna slika v nekaterih drugih mestih.

Okoli tisoč protestnikov se je najprej zbralo pred poslopjem predsedstva Bosne in Hercegovine, nato so krenili še pred vladno stavbo in blokirali promet na Ulici maršala Tita – zahteve so enake kot v preteklih dneh: zahtevajo odstop vlade in predsedstva, poroča Klix.ba.

Odstopilo pet kantonalnih premierjev

Protestniki zahtevajo odstop kantonalnih premierjev in premierja Federacije BiH Nermina Nikšića. Po poročanju bosanskih medijev je doslej odstopilo že pet od desetih kantonalnih premierjev.


Nikšić je v ponedeljek možnost odstopa zavrnil, medtem pa k odstopu pozval notranjega ministra Fahrudina Radončića, ki mu očita neodgovornost in nedržavnost zaradi izjav, da njegovo ministrstvo nima pristojnosti, da posreduje proti nasilnim protestnikom, ki so v petek vdrli v zgradbo predsedstva BiH v Sarajevu.

Poleg odstopov vodilnih politikov nezadovoljni državljani med drugim zahtevajo ukinitev kantonov, povišanje pokojnin, zmanjšanje brezposelnosti, boj proti delu na črno, revizijo privatizacije, zdravstveno zavarovanje za vse, odvzem nelegalno pridobljenega premoženja in znižanje plač ministrom.

Strinjajo se, da so protesti upravičeni

O krizi, ki so jo sprožile slabe gospodarske in socialne razmere v državi, sta danes predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić in bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović razpravljala s predstavniki verskih skupnosti. Sogovorniki so se strinjali, da so protesti upravičeni, hkrati pa opozorili, da ne smejo prerasti v spopade med narodi BiH.

Socialdemokratska stranka BiH (SDP) je medtem danes v parlamentu vložila predlog za spremembo volilne zakonodaje, s katero bi omogočili izvedbo predčasnih volitev. Spremembe predvidevajo, da bi v izrednih okoliščinah parlamentarna skupščina lahko odredila izvedbo neposrednih volitev članov organov oblasti na vseh ravneh.

Predsednik Republike srbske, ene od dveh entitet BiH, Milorad Dodik je medtem možnost predčasnih volitev zavrnil. "Vandalizem in problemi v (bošnjaško-hrvaški) federaciji niso razlog za izvedbo predčasnih volitev," je dejal.


Protestniki so se zbrali tudi v Mostarju, Zenici in Srebrenici.

Komentarjev 7
  • N001 10:09 12.februar 2014.

    Milorad Dodik ima strah tudi za svoj stolček, če se nemiri razširijo v Banja Luko, vse bo naredil za svoj stolček, najhujše pa je, da sedaj podbihuje z nacijonalnimi zadevami, ki prav sedaj nimajo nobene zveze z protesti po bosni.

  • bojovi 19:45 11.februar 2014.

    Bosanci si bodo ustvarili lepšo prihodnost zaradi tega, v sloveniji pa nekatere ne bo nikoli izučilo in bodo še naprej podpirali tiste ki so že 20 let na oblasti naprimer Janšisti in njihov veliki vodja.

  • dragec 19:11 11.februar 2014.

    Mirkec,vidim, da ga mal bluziš. Kapitalizemv Bosni?, delavna mesta?, priložnost za dostojno življenje, pa kje ti živiš, ali vidiš kaj se dogaja v Črni Gori, v Srbiji,Makedoniji ...Kosovu???pa tos o 40 let bili JU paraziti. In zdaj, ali si ...prikaži več res prepričan, da bo EU to pomagala? Mi imamo težave z organiziranim ropom politikov in kvazi kapitalistov teh 20 let, kaj je pa pri njih?????Bog naj pomaga temu obuboženemu ljudstvu!