Svet
44 ogledov

V Bruslju razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti, na ulicah vojska

Bruselj vojska na ulicah
1/3
EPA
V Bruslju so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti zaradi resne grožnje, da bo prišlo do terorističnega napada.

Ljudem svetujejo, naj se izogibajo krajev, kjer se zbira veliko ljudi, na primer nakupovalnih centrov, koncertnih dvoran in javnega prevoza. 

Vojska pred mestno hišo v Bruslju | Avtor: EPA EPA

Osumljenec za napade v Parizu Salah Abdeslam naj bi se po napadih vrnil v Bruselj.

Bruselj vojska na ulicah | Avtor: EPA EPA

Belgijski premier Charles Michel ni želel komentirati, zakaj so razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti, jutri popoldan bo novinarska konferenca na to temo. Povedal, je le, da gre za grožnjo "z orožjem" in "eksplozivi".

Do takrat bo zaprta tudi podzemna železnica. 

Bruselj zaprt metro | Avtor: EPA EPA

Bruselj zaprt metro | Avtor: EPA EPA
Lokalne oblasti je vladni krizni center pozval, naj prekličejo večje dogodke in preložijo nogometne tekme v bližini bruseljskega metroja. 

Vodstvo prve belgijske nogometne lige je zaradi terorističnih groženj v Bruslju odpovedalo prvenstveno tekmo med Lokerenom in Anderlechtom, drugih tekem pa v Bruslju v tem krogu ni. Najvišja stopnja nevarnosti namreč velja le za Bruselj. Odpovedali so tudi koncert Johnnyja Hallydaya in festival Sound/Check, zaprt pa je tudi Atomium.

"Tako je trenutno v Bruslju, kot da je vojna," je nekdo komentiral na Twitterju in objavil fotografije kolone vojaških vozil.  

Najvišja stopnja nevarnosti pomeni možno ali verjetno grožnjo, pred tem je takšna stopnja ogroženosti veljala le za ameriško ambasado. 

Salah Abdeslam | Avtor: Francoska policija Francoska policija
Francoske oblasti trdijo, da so pariške napade načrtovali v Bruslju. Salah Abdeslam je iz iste soseske kot Abaaoud, poznala naj bi se iz zapora. Abdeslama naj bi francoska policija na poti iz Pariza proti Bruslju trikrat ustavila, a ga niso aretirali. Dva moška, ki sta ga peljala, sta aretirana. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • modrec 22:57 21.november 2015.

    Bolano, zakaj to nekdo ne zbriše, jaz sem dal report na youtube samo verjetno ne bodo odstranili.

  • sprehajalec 20:45 21.november 2015.

    Belgija, Francija in sploh zahod vedo zakaj trpijo. Gre za svetel končni cilj multikulturizma, humanosti in razumevanja. Pa če pri tem odleti še toliko Europskih glav.

  • mokmelk 18:57 21.november 2015.

    če fanta ne spustiš naprej v Nemčijo si rasist in to ti kar sam pove ! :https://uk.news.yahoo.com/blocked-migrants-protest-greek-macedonia-border-151511102.html#BUIyUIK