• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije

0 komentarjev

V času žleda ponudila prebivališče

Primorka Sandra Kapel je žrtvam vremenske ujme februarja v uporabo brezplačno ponudila družinski apartma. Njena ponudba, ki so jo številni delili prek Facebooka, je k podobnim dejanjem napeljala še druge.

Tina Švajger / Krkavče, Ljubljana


  •  

    O podobni akciji je Kapelova razmišljala že ob uničujočem potresu v Italiji leta 2012. "Nedvomno je bila gesta tokrat primernejša, tudi zaradi oddaljenosti," pravi mlada mamica.

"Ko smo doma videli, s kakšnimi težavami se spopada prebivalstvo nedaleč od nas, sva se z možem začela pogovarjati, kaj lahko mi naredimo, da jim bo vsaj nekoliko lažje," se začetkov akcije spominja Primorka Sandra Kapel. Kot pravi sama, si v tistem trenutku namreč ni znala niti predstavljati, kako je brez elektrike, tople vode, še posebej družinam z majhnimi otroki.

Odziv je bil izjemen

Z možem sta se tako odločila za posebno dobrodelno gesto – prek Facebookove strani, kjer sicer turistom oddajajo družinski apartma, sta se prizadetim odločila brezplačno oddati apartma. "Sprva sva označila le par ljudi, morda kakšne tri, štiri prijatelje iz Postojne, nato pa je sledil izjemen odziv. Številni so objavo delili, klicali so nas tudi z radijskih postaj in tako širili novico ter naše kontakte, kamor nas ljudje lahko pokličejo," pripoveduje Kapelova.

V uporabo gospodinjske aparate


  •  

    Objava Sandre Kapel na Facebooku je naletela na izjemen odziv:
    "Če ste se zaradi izrednih vremenskih razmer znašli v situaciji, v kateri trenutno ne morete živeti, vam rade volje brezplačno odstopimo svoj apartma, dokler se pri vas doma zadeve ne uredijo. Prednost ima družina z majhnimi otroki. Vaša skrb je le, da se varno pripeljete na Obalo. Pišite zasebno sporočilo, da se dogovorimo podrobnosti. Če boste objavo delili, bo pomoč hitreje prišla do pravih ljudi ..."

Nanje pa se je kar hitro potem obrnila tudi gospa, ki je želela, da bi se v apartma začasno nastanila njena hči z otroki. Čeprav kljub že sklenjenemu dogovoru "vselitve" nato ni bilo, pa se je Kapelova odločila posebno akcijo razširiti. Ponudila je tudi brezplačno uporabo gospodinjskih aparatov – "marsikomu prav pride namreč že pralni stroj ali štedilnik, saj šele ko ostaneš brez elektrike, spoznaš, kako odvisni smo od nje".

Zakaj apartma nato ni bil oddan, Kapelova ne ve. "Morda ljudje v tistem trenutku še niso bili pripravljeni kar tako zapustiti svojih domov, morda akcije tudi nisem izpeljala primerno – bolje bi namreč bilo, da bi se v tistih dneh usedla v avtomobil in odpeljala v Postojno."

Njena gesta pritegnila še druge

So pa njeni človekoljubni gesti nedvomno sledili drugi, saj so se po prvem koraku, ki ga je storila ravno Kapelova, podobne ponudbe začele kar vrstiti. "V naši državi je kup praznih nepremičnin, ki bi jih na podoben način lahko večkrat izkoristili in tako pomagali marsikomu v stiski," razlaga 36-letna Primorka.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima