Magazin > Odnosi in prosti čas
53 ogledov

V Celju bodo kuhali tudi znani televizijski obrazi

kulinart Žurnal24 main
Več kot 100 ponudnikov domače, lokalno pridelane hrane, kuharske delavnice znanih kuharjev in degustacije … Vse to in še več vas v petek in soboto pričakuje v Celju.

Ljubitelji kulinarike, dobre domače, lokalno pridelane hrane in pijače se bodo ta konec tedna (petek in sobota, 12. in 13. februar) zagotovo mudili na 1. velikem festivala hrane in pijače KULINART na celjskem sejmišču v sejemski dvorani K.

Več kot 100 ponudnikov, med katerimi prevladujejo kmetije in manjši vinarji, svojo ponudbo pa bodo predstavila tudi velika domača živilska podjetja, pripravlja bogato ponudbo svojih dobrot. Dogajanje bodo popestrile še kuharske delavnice za male in velike ljubitelje kuhanja, nasveti kuharskih mojstrov ter vodene degustacije vina in piva.

Za vsakogar nekaj ...

"Med ponudbo na 1. KULINART-u prevladujejo vina iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev ter mesnine. Zelo bogata pa bo tudi ponudba drugih dobrot naših domačih kmetij," je povedala vodja projekta Nina Ermenc Pangerl. Obiskovalci bodo tako lahko izbirali med različnimi olji, siri in mlečnimi izdelki, v ponudbi bodo med in medeni izdelki, različne vrste moke in kruha, testenine, piškoti in druge sladke dobrote, kava, čaji, sokovi, likerji, zelišča, različni izdelki iz čilija, marmelade, kompoti in druge domače vložnine. Na KULINARTU bo tudi ponudba za vegetarijance ter unikatna uporabna keramika za vino in jedi, unikatni leseni izdelki, pladnji, krožniki, sklede in jedilni pribor.

Televizijske kuharice v živo v KULINART-ovi kuhinji

Dogajanje na festivalu hrane in pijače bosta dopolnjevali KULINART-ova kuhinja, kjer bodo kuharski šovi in delavnice ter KULINARTova vinoteka in pivoteka z vodenimi degustacijami vina in piva. Petkova kuhinja bo v znamenju valentinovih afrodiziakov, ki jih bo predstavila znana televizijska kuharica Ana Žontar Kristanc. Pripravila bo presne čokoladne jagodne tortice in kvašene cimetove polžke z mandlji in vaniljo. Kuhali pa bodo tudi mladi kuharji iz Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) Ljubljana, ki bodo predstavili enega od najzanimivejših predlogov bralcev Nedelove priloge Odprta kuhinja Sromaško zelje. Jed, ki imenitno odgovarja na sezono med pustom in veliko nočjo, hkrati pa prinaša duha kulinarične tradicije.

V soboto pa bodo kuharji BIC Ljubljana z mislimi pri valentinovem. Predstavili bodo sladke kavne mafine z zapeljivo vročo sredico, enega najboljših receptov zadnje mesečne akcije Odprte kuhinje, ki z gostovanjem na KULINART-u prvič prinaša recepte svojih bralcev tudi v živo med njih. V živo pa bodo obiskovalci festivala lahko spoznali še dve televizijski kuharici. Najmlajši obiskovalci, pa tudi njihovi starši, bodo zagotovi veseli druženja z Emilijo Pavlič, kuharico in strokovnjakinjo za zdravo prehrano, avtorico nagrajenih kuharskih knjig za družine in otroke. Pod njenim vodstvom bodo pripravili in spekli žemljice, ptičke in srčke iz krušnega testa ter pokušali mlečno kašo.

Druga televizijska kuharica v živo pa bo Polona Požgan - nekdaj priljubljena in večkrat nagrajena radijska moderatorka, danes pa voditeljica uspešne kuharske oddaje Polona ga žge na POP TV.  Skupaj s kuharjem Tomijem Gregorinčičem bo razkrivala skrivnosti kuharskih mojstrov med pripravo čokoladnega moussa s peno kisle smetane in omako iz jagodičevja ter rižoto s teranom, pršutom in parmezanom.

Ne zamudite degustacij najboljših vin in piva

Na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji vina in piva, saj se bodo lahko udeležili vodenih degustacij in se tudi kaj novega naučili. Vinar Aleš Ilc pripravlja dve vodeni degustaciji vin svoje blagovne znamke Oskarjevo bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša. Posebej za dame pripravlja predstavitev štirih slajših vin. Ekipa Pivopis.si pa bo izvedla vodene degustacije po svetu butičnega piva. Spoznati in okusiti bo mogoče piva iz najrazličnejših koncev sveta (Anglija, Nemčija, Belgija, ZDA, ...), ki bodo potrdila, kako zanimiv in pester je svet piva.

V celjskem sejmišču bo pestro

"Z novim projektom Sobot na celjskem sejmišču smo v Celjskem sejmu začeli oktobra 2015, saj želimo ljubiteljem vsega dobrega iz bližnje in daljne okolice ponuditi dodatne dogodke za aktivno preživljanje prostega časa, zabavo in nakupe," je pred KULINARTom pojasnil izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec.

Sobote na celjskem sejmišču bodo potekale vsak mesec, le v obdobju priprav na največji sejem MOS (julij-september) bodo izostale. Po februarskem KULINARTu marca sledi festival ribjih jedi in vina (19.3.). Aprila bodo pripravili 2. festival sira, olj in špargljev (23.4.), maja festival piva, burgerjev in čilija (21.5.), junija prihaja festival sladoleda, cesarskega praženca, jagod, češenj in penine (18.6.). Oktobra bodo pripravili festival sladkih dobrot s Štrudlijado (15.10.), novembra 2. festival vina, pršuta in salam (19.11.) in decembra praznični festival (17.12.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.