Slovenija
39 ogledov

V četrtek stavkajo tisti z najvišjimi plačami

Če bo Sevčnikar v ponedeljek dobil odpoved, bo v torek zasedal stavkovni odbor s Žurnal24 main
Prihodnji četrtek bodo stavkali v energetiki, čeprav imajo najvišje povprečne plače v državi. Zahtevajo socialni dialog, čeprav ministri že pospravljajo pisarne, novih pa še ni.

V energetiki se bodo prihodnji teden začele opozorilne stavke. V četrtek bodo dvourne stavke v Elektru Maribor in njihovih poslovnih enotah ter v Termoelektrarnah Šoštanj in Trbovlje, nato pa si bodo po različnih podjetjih sledile do 5. septembra. Zadnje podrobnosti bodo sicer jutri dorekli na posvetu v Mariboru. 

Sogovornika ni, ampak bi se vseeno pogovarjali

Čeprav je glavna stavkovna zahteva socialni dialog, prvega moža sindikata Branka Sevčnikarja ne moti, da ministri že pospravljajo pisarne in opravljajo le še tekoče posle, novih ministrov pa še ni. "Za nas je vlada vlada, ali bomo kar zaprli Slovenijo, dokler ne bo nove vlade,“ pravi. Stavko so sicer napovedali vladi, ministrstvu za infrastrukturo in Slovenskemu državnemu holdingu, Sevčnikar pa je poudaril, da gre za interesno stavko in ne socialno, ki bi bila posledica kršitve kolektivne pogodbe. 

Ne bodo stavkali povsod

Sevčnikar je tudi potrdil naše informacije, da stavke ne bo v vseh energetskih družbah. "Zaradi specifike obratovanja in varnosti opozorilne stavke ne bo v nuklearki. Če bi se tam oblikoval stavkovni odbor, bi bilo pol Evrope na nogah,“ je pojasnil Sevčnikar. Zamolčal pa, da stavke ne bo niti v Termoelektrarni Brestanica, kar nam je kasneje potrdil direktor Tomislav Malgaj. 

Stavkajo tisti, z najvišjimi plačami v državi

Stavkali bodo delavci v dejavnosti, v katersi so najvišje povprečne plače v državi. Plače v dejavnosti oskrbe z elektriko in rudarstvu so tako višje kot v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, 550 evrov bruto višje kot v zdravstvu in dvakrat višje kot v gostinstvu ali gradbeništvu. 

Komentarjev 10
  • sasquatch 12:18 21.avgust 2014.

    v 4-ih urah naredi več, kot drugi, ki v službi 12 ur "čačka muda" in čaka na konec službe. ni skrivnost, da je slednjih pri nas več kot preveč, plačo pa dobijo vsi... torej ni nujno, da če si ing., ...prikaži več dipl. ing., mag.,... po izobrazbi, si zato avtomatsko upravičen do ne vem kakšne plače. razen na balkanu... da ne govorimo o tistih inženirjih, ki zasedajo svoja mesta zgolj zavoljo izobrazbe, dejansko pa jih v njihovem delu in v prispevku k uspešnosti podjetja prekaša marsikdo s srednješolsko izobrazbo. v vsaki resni firmi je danes merilo za plačo učinek zaposlenega, ne samo izobrazba.

  • sasquatch 12:18 21.avgust 2014.

    tudi avtomehanikov imamo veliko, ampak le malo jih zna popraviti avto... če me razumeš. enako velja tudi za druge poklice. glede na dosedanji izobraževalni sistem pri nas vsi, ki se vpišejo na kakršenkoli študij, ga slej ko prej tudi uspešno ...prikaži več zaključijo. eni pri 30-ih, drugi pri 50-ih. dejstvo pa je, da veliko njih, ki vlečejo zraven svojih priponk razne nazive in so na račun njih zasedli določena delovna mesta, dejansko nimajo pojma, plača pa jim je zavoljo njihove izobrazbe vedno prenizka. kakšen pa je njihov dejanski delovni učinek, je pa druga stvar. o delovnem učinku tistih, ki so delovna mesta v državnih firmah zasedli na račun vez in poznanstev in jim je plača zagotovljena ne glede na njihov delovni učinek, je pa sploh brezpredmetno razpravljati. svojo plačo upravičevati z dolžino delovnega časa v današnjem času, je v resnih firmah stvar preteklosti oz. izvira še iz družbene ureditve rajnke države, ki se ni ravno izkazala, čeprav je pri nas razmišljanje še vedno isto. nekdo lahko

  • nina 12:13 21.avgust 2014.

    adijo zdrava pamet