Svet
17 ogledov

V Davosu 2.500 sodelujočih iz več kot 100 držav

Izvršni direktor WEF Klaus Schwab EPA
Svetovni gospodarski forum. Na gospodarskem področju bo najpomembnejša tema okrevanje gospodarstva, na političnem pa Sirija in Iran.

V švicarskem Davosu se bo danes začelo letošnje srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Organizatorji pričakujejo več kot 2.500 sodelujočih iz več kot 100 držav, med njimi več kot 30 voditeljev držav in vlad.

"Previdni optimizem"

Srečanje je formalno že v torek zvečer odprl ustanovitelj in izvršni direktor WEF Klaus Schwab, danes pa bo stekel program s številnimi delavnicami, razpravami in nagovori. Schwab je pred dogodkom izpostavil, da se letošnje srečanje odvija v ozračju previdnega optimizma, zmanjšanih pričakovanj in številnih znanih neznank.

Med vrhunci prvega dneva zasedanja bo razprava o globalnem finančnem kontekstu. O tej temi bodo med drugim razpravljali izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon, predsednik UBS Axel Weber in namestnik direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Min Zhu.

V okviru razprave o treh scenarijih za Rusijo bo zbrane nagovoril ruski premier Dmitrij Medvedjev, mediji pa izpostavljajo še razpravi o prihodnosti Kitajske in brezposelnosti med mladimi.

Veliko o Siriji

V Davosu pa se že tradicionalno odvija tudi razprava o aktualnih mednarodnopolitičnih temah. Letos je pričakovati, da bo veliko pozornosti ob robu uradnega programa veljalo dolgo pričakovani mirovni konferenci za Sirijo, ki naj bi končala skoraj triletno prelivanje krvi v državi in se bo prav danes začela v švicarskem Montreuxu.

Težko pričakovani gost

Sicer pa bo najtežje pričakovan gost v Davosu iranski predsednik Hasan Rohani. Ta bo poskušal pri mednarodnih vlagateljih ponovno vzbuditi zaupanje v gospodarstvo države, ki je po dolgih letih mednarodnih sankcij močno podhranjeno. Iran je začel ta teden izvajati dogovor s šesterico svetovnih velesil, v okviru katerega je zamrznil del svojega jedrskega programa v zameno za omilitev sankcij.

Udeleženi tudi zvezdniki

Poleg političnih voditeljev bo v mondenem švicarskem letovišču o aktualnih temah razpravljalo več kot 1.500 vodilnih poslovnežev. Navzočnost pa so potrdili tudi številni zvezdniki, med njimi hollywoodski lomilec src Matt Damon, frontman zasedbe U2 Bono in Goldie Hawn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.