Slovenija
109 ogledov

V desetih letih zmanjšali deložacije na četrtino

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Gema Gabarri (L) an razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Gema Gabarri (L) an
V primerjavi z letom 2006, ko je JSS MOL izvedel 43 deložacij, je bilo njihovo število lani bistveno manjše. "Le" deset jih je bilo in nobene "prostovoljne" izpraznitve po zaključeni pravdi. Razlog za izselitev je najpogosteje neplačevanje stroškev zaradi socialne stiske.

"Na splošno je najpogostejši krivdni odpovedni razlog neplačevanje obveznosti vezanih na uporabo stanovanja, t. j. najemnina in obratovalni stroški," o razlogih za odpoved najemnega razmerja pravi direktor Javnega stanovanjskega sklada MOL Sašo Rink. "V zadnjem času se, zaradi vedno bolje urejenih lastniških evidenc, pojavljajo tudi primeri, ko posameznik ne izpolnjuje več pogojev za nadaljnji najem neprofitnega stanovanja iz razloga, ker je sam ali njegov zakonec oz. zunajzakonski partner lastnik primernega stanovanja ali stanovanjske hiše." Zaradi neprimerne rabe stanovanjskih enot le izjemoma pride do odpovedi najemnega razmerja.

Ena tretjina občasno neredno plačuje

Pri JSS MOL ugotavljajo občasno neredno poravnavo obveznosti iz naslova uporabe stanovanjske enote ene tretjine vseh najemnikov. "V primeru, ko zaznamo pri posamezniku zaostanek pri rednem plačevanju obveznosti, sprožimo vse postopke, ki vodijo v ohranitev najemnega razmerja posameznika," pravi Rink in razlaga, da posamezniku pošljejo opomin pred odpovedjo najemnega razmerja, v katerem pa ga seznanijo z vsemi možnostmi, ki bi mu lahko pomagale, da bi nastali dolg poplačal. Med možnostmi je obročno poplačilo, selitev v manjše in cenejše stanovanje, uveljavljanje subvencionirane najemnine in preveritve upravičenosti do izredne pomoči.

Deložacije | Avtor: Žurnal (vir: JSS MOL) Žurnal (vir: JSS MOL)

"V primeru neodziva navadno posameznika vabimo na nadaljnje osebne razgovore, preučimo pa tudi možnosti vključitve Društva Kralji ulice," razlaga Rink. "Skratka trudimo se zaznati in zajeziti težave naših najemnikov, čim se le te pojavijo ter jih še pravočasno odpraviti. Dejavnosti izvajamo tako v okviru samih strokovnih služb JSS MOL, kot tudi v tesnem sodelovanju s centri za socialno delo, humanitarnimi organizacijami, društvom Kralji ulice ter drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami."

Sodelovanje s humanitarnimi organizacijami

V letu 2016 so izvedli deset deložacij, kar je bistveno manj kot pretekla leta. "Razlog za odpoved najemnega razmerja ter nadalje sprožene sodne postopke je bil po večini v obstoju krivdnega odpovednega razloga – neplačevanja stroškov iz naslova uporabe stanovanja," razlaga Rink in poudarja, da jim je uspelo število deložacij močno zmanjšati. 

"Razlog za tovrstni uspeh je v vrsti dejavnosti, ki jih izvajamo ter so usmerjene k najemniku, vse z namenom odprave krivdnih razlogov ter preprečitve odpovedi najemnih razmerjih," poudarja Rink. "Po naših izkušnjah je v večini primerov razlog za neplačevanje stroškov uporabe stanovanja socialna stiska posameznika."

Deložacije | Avtor: Žurnal (vir: JSS MOL) Žurnal (vir: JSS MOL)

Tako ocenjujejo tudi institucije, s katerimi sodelujejo, kot so CSD, humanitarne in nevladne 
organizacije. "Ali so med neplačniki tudi primeri, ko prihaja do izogibanja neplačevanja oz. do 
neplačevanja iz drugih razlogov, je zelo težko ugotoviti," pravi Rink. "To se ugotovi tekom sodnega postopka, ko se za poplačilo lahko obremeni finančne prilive in ostalo premoženje dolžnika."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • pravičnik77 10:41 20.februar 2017.

    in v tem času naj upnik al crkne, al pa (za javne storitve) ga ostali brezplačno financiramo...po možnosti tisti, ki niti svojega stanovanja nimajo in celo življenje pošteno plačujejo vse mobveznosti...ker na koncu vedno nekdo plača, če ne drugi plača ...prikaži več tisti ki redno plačuje in zaradi neplačnikov višje položnice... malo sutra, če ima lastnino jo naj proda, poplača dolg, za preostanek si pa naj drugo hišo kupi... bo tudi manj stroškov

  • h3o 15:36 19.februar 2017.

    ne, hišo si plačal in je tvoja. In ti je ne bi smeli odvzet, kje boš pa živel? S tem te pehajo v samomor, ampak to pogoltno požrešnih nenasitnih prašičev nič ne gane...

  • h3o 15:34 19.februar 2017.

    Hiša oz stanovanje bi morala biti neodtujljiva pravica. Tele deložacije (to da te vržejo na cesto) bi morali prepovedati, medtem ko imajo zapečeni prihajajoči gospodarji vse zastonj!