Slovenija
81 ogledov

V polovici občin novi župani

referendum Nik Rovan
V polovici od desetih občin, kjer so danes potekale nadomestne županske volitve, so po za zdaj še neuradnih podatkih volilnih komisij že dobili novega župana. To so Metlika, Železniki, Polzela, Radeče in Mirna Peč.

V Slovenj Gradcu, Krškem, Dupleku, Bovcu in Destrniku pa bodo o novem županu odločali v drugem krogu, ki bo predvidoma 25. marca.

V metliki pričakovana odločitev

Najbolj pričakovana je bila odločitev v Metliki, saj je za župansko mesto kandidiral le sedanji poklicni podžupan občine Darko Zevnik iz SD, ki ga je pri kandidaturi podprla tudi dosedanja županja, sedaj poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole.

V Radečah županja

V Radečah je prepričljivo slavila sedanja podžupanja Rafaela Pintarič iz Zveze za napredek Radeč in radeškega območja. Edina danes izvoljena županja, ki jo je podprl tudi dosedanji župan občine, sedanji poslanec SD Matjaž Han, je prejela 78,87 odstotka glasov in tako premagala edino protikandidatko Heleno Bregar Šramel iz SDS.

Prav tako dva kandidata sta se pomerila v Mirni Peči, kjer je bil boljši Andrej Kastelic iz SDS, ki je v tekmi z nestrankarskim kandidatom Leopoldom Pungerčarjem dobil 60,81 odstotka glasov. Kastelic bo tako na čelu občine nasledil svojega strankarskega kolega Zvonka Laha.

V Polzeli v prvo

Župan iz vrst SDS ostaja tudi na čelu Občine Polzela. Med štirimi kandidati je bil namreč za naslednika Ljuba Žnidarja z dobrimi 60 odstotki glasovi izvoljen Jože Kužnik. Drugouvrščeni neodvisni kandidat Marko Slokar pa je dobil 25,43 odstotka glasov.

V prvem krogu je izvolitev uspela še Antonu Luznarju (SLS) s 56,60-odstotno podporo. Tako SLS v tej občini ohranja župansko mesto, saj jo je doslej vodil Mihael Prevc, zdaj strankin poslanec. Med tremi kandidati je bil sicer drugi Igor Nastran (stranka Premik) s 27,39 odstotka glasovi.

Drugi krog v Slovenj Gradcu, Krškem

V edini mestni občini, kjer so potekale volitve, v Slovenj Gradcu, ki jo je dolga leta vodil sedanji poslanec Pozitivne Slovenije Matjaž Zanoškar, bo potreben drugi krog. Med sedmimi kandidati sta največ podpore dobila dva neodvisna kandidata Ksandi Javornik (25,93 odstotka) in Andrej Čas (23 odstotkov).

Oba ocenjujeta, da je dejstvo, da sta se v drugi krog uvrstila dva neodvisna kandidata, verjetno posledica tega, da so volivci nekoliko naveličani strank oz. so se te izpele. Pred drugim krogom pa napovedujeta vsebinsko kampanjo.

Drugi krog bo tudi v Krškem, po številu prebivalcev največji občini od desetih, v katerih so danes izbirali župana. Za to mesto se bosta pomerila kandidat SLS Miran Stanko, ki je dobil 46,38 odstotka glasov, in s 30,39 odstotka glasov drugouvrščeni kandidat SDS Cvetko Sršen, ki ga podpira tudi NSi. Za naslednika dolgoletnega župana, sedanjega ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča (SLS) so se sicer pomerili štirje kandidati.

Stanko je izid današnjih volitev ocenil kot pričakovan, po njegovih besedah mu daje optimistično izhodišče za nadaljevanje do drugega kroga. Sršen je zadovoljen z uvrstitvijo v drugi krog, v katerem je po njegovem vse odprto.

V Dupleku, kjer se je za župana potegovalo rekordnih 11 kandidatov, sta se v drugi krog uvrstila neodvisni kandidat Mitja Horvat z 19,9 odstotka in Danijel Štumberger (SLS in SDS) z 19,2 odstotka glasov. Občino je doslej vodil Janez Ribič, ki je bil decembra izvoljen za poslanca na listi SLS.

Iz vrst SLS je bil za poslanca izvoljen tudi dolgoletni župan Destrnika Franc Pukšič. Ali bo stranka SLS obdržala župansko mesto v tej občini, pa bo pokazal drugi krog, v katerem se bosta za naklonjenost volivk in volivcev potegovala Vladimir Vindiš (SDS) in Albin Vajngerl (SLS), danes najuspešnejša med štirimi kandidati. Prvi je dobil dobil 46 odstotkov, drugi pa 42,4 odstotka glasov volivk in volivcev.

V Bovcu, ki mu je doslej županoval Danijel Krivec (SDS), so bili glasovi volivcev med tremi kandidati precej enakomerno razporejeni, v drugi krog pa sta se prebila neodvisni kandidat Siniša Germovšek (39,3 odstotka) in kandidat SDS Davor Gašperčič (36 odstotkov).

Volilna udeležba je bila po še neuradnih podatkih volilnih komisij najvišja v Destrniku, kjer se je na volišča odpravilo 64,4 odstotka volivk in volivcev. Najnižja pa je bila v Metliki, le 14,35-odstotna, čemur je verjetno botrovalo dejstvo, da se je za župansko mesto potegoval zgolj en kandidat.

Kot kaže, tokratnih volitev niso spremljale večje kršitve volilnega molka. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve namreč v soboto ni bila obveščena o nobeni kršitvi, na dan volitev pa je prejela dve domnevni kršitvi volilnega molka, ena se je zgodila v medijih, druga pa se nanaša na trganje plakatov.

 

 

Komentarjev 1
  • balu 04:44 20.marec 2012.

    mršš u ...........................