Šport
16 ogledov

Oče potreboval 107 poskusov, sin le dva

max verstappen EPA
Max Verstappen je pred drugo dirko letošnje sezone F1 izenačil najboljši dosežek očeta Josa Verstappna, ki je v svoji karieri zbral 107 kvalifikacijskih nastopov.

Sedemnajsletnik je resda premlad, da bi se z avtomobilom vozil po ulicah rodnega Hasselta, to pa še zdaleč ne pomeni, da v dirkalniku formule ena ne more parirati najboljši dirkačem na svetu.

Nizozemec se ni ustrašil deževnih pogojev na kvalifikacijah za VN Malezije in z odtenek počasnejšim časom od obeh Red Bulov, Daniela Ricciarda in Daniila Kvjata, na koncu zasedel odlično šesto mesto.

''Ko je začelo deževati, se mi je smejalo, saj mi je to zelo všeč. Kot Nizozemec sem vajen voziti po mokrem, čeprav je tole nekaj povsem drugega,'' je povedal Verstappen, ki je s tem izenačil najboljši dosežek očeta Josa. Slednji je leta 1994 s šestega mesta začel dirko za VN Belgije. ''Zelo sem ponosen nanj, a njegova kariera bo veliko boljša kot moja,'' je povedal nekdanji dirkač F1.

Verstappen bi se lahko pridružil skupini legendarnih dirkačev, ki so blesteli v deževnih razmerah. Michael Schumacher je dobil 17 od prvih 30 dirk v dežju in si prislužil vzdevek Regenkönig (Kralj dežja). Podoben status kot sedemkratni svetovni prvak uživa tudi pokojni Ayrton Senna, ki je prav tako blestel na mokrem asfaltu.

Ne gre pozabiti na legendarna Juana Manuela Fangia in Alberta Ascarija. Slednji se ponaša z najboljšim izkupičkom zmag v deževnih razmerah, res pa je, da je v karieri nastopil le na 33 dirkah. Ne seznam najboljših sodijo še Jim Clark, Stirling Moss in Gilles Villeneuve, od aktivnih dirkačev pa je najuspešnejši Lewis Hamilton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.