Slovenija
60 ogledov

V drugo cev predora bi šli, če bi v tej gorelo

Evakuacija predora Dekani zaradi gorečega vozila bralka
Včeraj smo objavili fotografije začudene bralke, ki je morala ob evakuaciji predora Dekani zaradi požara kar peš in skozi glavno cev ven.

Spraševala se je, ali ne obstaja nekakšna reševalna cev, saj v primeru dima in hujšega požara ne bi mogli tako iz predora. 

Evakuacija poteka skozi cev, v kateri ne gori

"V primeru dvocevnih predorov, kakršen je predor Dekani, se v primeru požara avtomatsko zapreta obe predorski cevi, torej predor v celoti. Tako je bilo tudi včeraj. Zdrava cev (brez požara) se takrat uporablja kot evakuacijska. Dostop do mesta požara je preko evakuacijskih prečnikov, ki povezujejo obe cevi. Ti prečniki so v predoru Dekani zgrajeni na približno 350 metrov, skupaj jih je pet. Vsak drugi prečnik je prevozen tudi z večjim gasilskim vozilom," pojasnjujejo v Drasu. 

Dodajajo, da se vodja intervencije na podlagi podatkov, ki jih ima, odloči, kako bodo gasilci pristopili do mesta požara, lahko tudi po cevi, v kateri je požar z ene ali druge smeri. 
Pri tem upoštevajo morebitni zastoj, količino dima in kako se giblje. 

Vaje in usposabljanje vsako leto

"Pri gašenju požara v predoru sodeluje več gasilskih skupin, pri kateri ima vsaka točno določeno nalogo. Gasilske enote, ki sodelujejo pri reševanju v predoru so opremljene s posebno opremo za reševanje v posebej zahtevnih pogojih (posebna vozila, dihalne naprave…). Vsako leto Dars pripravi tudi vaje vseh reševalnih ekip na katerih se preverja njihovo pripravljenost, istočasno se opravi tudi potrebno usposabljanje," še izpostavljajo. 

Več o tem, kako ravnati v primeru zastoja, okvare ali nezgode v predoru, si lahko preberete tukaj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Skippy 00:02 30.april 2016.

    To bralko bi moralo biti sram, ker ji grejo takšne neumnosti po glavi.

  • zipo 22:11 29.april 2016.

    aja, baje je gledala neke ameriške filme, pa bi morali bit neki evakuacijski predori

  • zipo 22:06 29.april 2016.

    in ta vaša bralka bi rada raje šla na drugo stran predora, da zaustavi promet še v nasprotno smer, zaradi tega, ker se ji ni dalo hodit malce več!!! A bi objavili njeno ime, prosim!