Slovenija
40 ogledov

V drugo izgubil proti Berglundu

Slovenija 24.11.11, janez jansa, sds, intervju, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Patria. Novinarju se ni treba niti opravičiti.

Bivši predsednik vlade in šef opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je že drugič v dobrih dveh letih izgubil sodno bitko s finskim novinarjem Magnusom Berglundom. Janša je od njega s tožbo zahteval 1,5 milijona evrov odškodnine zaradi domnevnih laži o Janševi podkupljivosti v dokumentarnem filmu Resnica o Patrii tik pred volitvami leta 2008. Ljubljansko okrožno sodišče je Janševo tožbo v celoti zavrnilo.

Nedokazane bolečine

Sodišče namreč ocenjuje, da jim Janša ni dokazal, da je po objavi spornega filma res trpel duševne bolečine, zaradi česar mu odškodnine ne morejo prisoditi. Hkrati sodišče v sodbi Berglundu priznava, da je pri pripravi dokumentarnega filma kot novinar le uporabil svojo pravico do svobode izražanja, kar je po oceni sodišča tudi pogoj za demokracijo v urejeni državi. S tem pa po njihovi oceni ni posegal v Janševe pravice in ga ni razžalil ali škodoval njegovemu ugledu.

"SDS je obsojena, ker je po knjigi navedla, da je Perčič udbaš, Berglund za očitno laž in žalitev predsednika vlade pa oproščen," se je na odločitev sodišča odzval Janša prek Twitterja. Zagotovo pa bo to sodbo poskušal izpodbiti s pritožbo na višjem sodišču, ki jo že napoveduje. To sodišče mu je namreč enkrat že ugodilo v pravdanju z Berglundom.

Že leta 2011 ljubljansko sodišče ni povsem ugodilo Janševi zahtevi. Takrat je sicer presodilo, da je Berglund Janšo v dokumentarnem filmu resda užalil, a naj zato Janši več kot 15.000 evrov odškodnine ne bi pripadalo. Janša se s tem ni strinjal, zato se je pritožil. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in okrožnemu sodišču odredilo, naj ponovno razsodi, pred tem pa obvezno zasliši tudi Berglunda, ki ga v prvem postopku ni.

Komentarjev 14
  • dragec 07:02 09.april 2014.

    kako bo prišel do denarja za plačilo stroškov sodišča?????

  • MSpro 22:54 08.april 2014.

    Le redkim uspe priti do 13. levela v 24 urah. Lahko tebi? Pojdite skakat na: s1.skijumpmania.com/r54836 (kopiraj v brskalnik)

  • c1305166 14:35 08.april 2014.

    A?