Slovenija
29 ogledov

"V družbi je več zlobe, kot sem je kadarkoli pričakoval"

sestanek Anže Petkovšek
Pred 24 leti smo se namreč Slovenci na plebiscitu z veliko večino odločili, da želimo živeti v samostojni državi. Nad tem kar imamo danes, je večina razočarana.

Na današnji dan pred 24 leti je takratna slovenska skupščina razglasila izide plebiscita o osamosvojitvi Slovenije. Na plebuscitu je glasovalo  93,2, od teh je bilo 95 za osamosvojitev Slovenije. Izid plebiscita so razglasili 26. decembra 1990, zato ta dan vsako leto praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Pohlep, ignoranca in nespoštovanje

Državni praznik smo obeležili že v torek, na prireditvah pred dnevom samostojnosti in enotnosti pa je bilo slišati predvsem pozive k vnovičnemu poenotenju in k prizadevanju za skupno dobro. Predsednik vlade Miro Cerar je na državni proslavi ocenil, da državo imamo, a nas je kriza opozorila, da si jo moramo še enkrat zaslužiti, in sicer tako, da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so nam doslej največjo škodo povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje.

Nesposobni smo se rešiti

Še pred tem so državni praznik skupaj z visokimi gosti obeležili tudi poslanci na slavnostni seji DZ. Predsednik DZ Milan Brglez je v svojem govoru med drugim dejal, da smo v zadnjih 24 letih dosegli veliko, zdaj pa se zdi, da ne vemo več natančno, kako bi se rešili iz trenutnih razmer.

Politika si složnosti ne želi

Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore pa je v torek daroval mašo za domovino. Nadškof opaža, da je veselje, ki je bilo navzoče ob osamosvojitvi, izginilo. Zato je vse povabil k spreobrnjenju, v katerem bomo kot posamezniki zaživeli drugačen odnos do svoje države in svoje domovine.

Zore je izpostavil tudi, da nam gotovo manjka složnosti, a da je slovenska družba - predvsem politika - to sposobna preprečiti. "Samo hoteti mora to. Če si želi, pa vprašajte politike," je dodal.

Provincialna, ozka mentaliteta

Tudi po mnenju ustavnega sodnika Ernesta Petriča je delitve mogoče preseči, le treba je potisniti na stran razne užaljenosti in ideološke predsodke.

Petrič je pred 24 leti verjel, da bo Slovenija danes boljša. Že takrat se je, kot je dejal, bal "te naše provincialne, ozke mentalitete, zamerljivosti, nesposobnosti videti malo širše in tri korake naprej, včasih tudi kakšno stvar prezreti, a se je to na žalost uresničilo". Kljub temu meni, da bomo tudi to presegli, z nekoliko več pameti, tolerance in medsebojnega spoštovanja.

Brez vere vase

Po mnenju evropske komisarke Bulčeve nam manjka predvsem vere vase. Slovenijo vidi kot državo, ki je dejansko šele v nastajanju, a z ogromno potenciala. Prav zato verjame, da se bo v prihodnjih letih v slovenskem prostoru rojevalo veliko smelih idej, ki da smo jim že bili priča. "Počasi se tudi politika preoblikuje in prevzema to smelost, ki so jo v slovenski prostor že vdahnili šport, znanost in podjetništvo," je dejala.

Tudi Bulčeva je prepričana, da je mogoče preseči ideološki boj v državi: "Ljudje morajo samo narediti globok vdih in reči: dovolj je bilo, začenjamo znova. Tako zelo je to preprosto, samo vsak od nas mora to ponotranjiti in nato po teh načelih tudi živeti."

Evropski poslanec Peterle je spomnil, da so željo po spravi izpostavljali že ob ustanavljanju Demosa, žal pa mu je, da ta želja še vedno ni izpolnjena. Ob tem je izrazil upanje, da se bliža čas, ko se bo to uredilo.

Nekateri se morajo še prebuditi

"Pred 24 leti smo imeli drugačno predstavo o Sloveniji in mislim, da je bila prava," je povedal Peterle in pristavil, da je bila Slovenija takrat bolj sproščena, odprta in pogumna, v ključnih trenutkih pa tudi bolj povezana. Tako si želi, da bi se iz tega česa naučili in v tem duhu še kaj naredili skupaj. Poudaril je še, da ni razočaran nad Slovenijo, pač pa "nad tistimi, ki so jo spravili v tako stanje".

Bivši predsednik republike Milan Kučan je medtem novinarjem po državni proslavi dejal le, da je Slovenija prebujena, a da bi se morali prebuditi nekateri v Sloveniji.

Preveč zaskrbljenih ljudi

Starosta SD Miran Potrč pa je ocenil, da je Slovenija v marsičem taka, kot smo si želeli, denimo samostojna in demokratična, v marsičem pa tudi ne. Preveč je ljudi, ki jih skrbi za svoj vsakdan, premalo pa je sodelovanja, zlasti med strankami, je dodal.

Politika mora biti te prepire slej ko prej sposobna preseči. "Če ne bo ljudem prehudo in slej kot prej se bodo tudi našli mehanizmi, ki bodo to politiko naredili nezaželeno," je še dejal.

Preganjavica in zloba

Tudi ekonomist Jože Mencinger je mislil, da bo Slovenija drugačna. "Nisem si mislil, da bomo imeli toliko preganjavice. V družbi je več zlobe, kot sem jo jaz kadarkoli pričakoval," je pristavil.

Preberite še komentar Kaj smo izgubili na plebiscitu. 

Komentarjev 41
  • dragec 18:19 26.december 2014.

    Dejstvo je, da novi transzicijski sistem prinaša delitve (ideološke, politične, materialne socialne...). To si smo želeli in dobili. Drugo pa je, kako so nas vodili in vladali teh 25 let. Prvič DEMOS - denacionalizacije, privatizacije, delitve oblasti, potem so nas ...prikaži več nategovali mal levi, mal desni, obljubljali nam blaginjo, podkradalli v imenu demokracije. A ljudstvo je glupo, kot ovce, iskali smo dobrega psa goniča. Zavedajmo se, kdo si želi oblastovati - ni dobra oseba. A ne Mirkec, dejstvo je, da smo razdeljeni, do maksimuma (na rdečein črne, na komunjare in domobrance, na janševce (kot ovce ponavljajoče janša...janša...janša...in starčke z dignjenimi prstki in na zombije na leve fašiste in desne komuniste). In to tako več ne gre... ??????

  • republikanec 17:48 26.december 2014.

    Žal smo si večino stvari ljudje sami krivi - če ne bi podpirali (volili) takšnih politikov, ki leta in leta gonijo preživele teme bi nam šlo bolje ...

  • astibo8020 17:19 26.december 2014.

    Predsedniki vlad res ne, imajo pa predsedniki strank, sploh, če so kakšni avtokratski tipi.