Slovenija
38 ogledov

Strokovni delavci enajstkrat trpinčili šolarje

Učenci v šoli Profimedias
Šolski inšpektorat je v letošnjem letu do sedaj ugotovil tri kršitve s področja nasilja, lani skupno 35. 19 se jih je nanašalo na medvrstniško, 11 pa na izvajanje fizičnega in psihičnega nasilja s strani strokovnih delavcev.

Vlada je minuli petek obravnava novelo, ki v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja vnaša eksplicitno prepoved vsakršne oblike nasilja v šolah ter prepoved vstopa v vzgojno-izobraževalni sistem osebam, zoper katere je uveden kazenski postopek zoper spolno nedotakljivost. 

PREBERITE ŠE: 

Potrjene kršitve glede na prijave | Avtor: Vir: MIZŠ Vir: MIZŠ
Inšpektorat za šolstvo je prijave glede nasilja ločeno začel zbirati v letu 2014. V letošnjem letu je do sedaj vodil 11 postopkov v zvezi s prijavo 14 kršitev na področju nasilja, od tega so se dve nanašale na vrtec in devet na osnovno šolo. 

Letos en primer medvrstniškega nasilja

Ugotovil je en primer fizičnega medvrstniškega nasilja ter dva primera nasilja, ki jih vodi kot neopredeljena (drugo na tabeli). Podatki so informativne narave, saj vse zadeve še niso zaključene.  

V letu 2015 je vodil skupaj 72 postopkov s področja nasilja z 102 očitanimi kršitvami. Sedem se jih je nanašalo na vrtec, 78 na osnovno ter 11 na srednjo šolo. 

V letu 2015 skupaj 35 kršitev

Medvrstniško nasilje | Avtor: Profimedias Profimedias
Pri tem je potrdil 11 primerov fizičnega in osem primerov psihičnega nasilja med vrstniki. 

Nasilje s strani strokovnih delavcev je bilo ugotovljeno v enajstih primerih, v petih je inšpektorat ugotovil fizično, v šestih pa psihično nasilje. 

Pet primerov nasilja, ki jih je v letu 2015 ugotovil šolski inšpektorat, je uvrščenih v kategorijo drugo.

Inšpektorat ima vsako leto več dela

Število prijav, pritožb in pobud, ki sicer ne zadevajo le področja nasilja, ampak razlišne kršitve s področja šolske zakonodaje, sicer glede na podatke zadnjega objavljenega letnega poročila inšpektorata v zadnjih desetih letih ves čas narašča. 

V letu 2014, ko je inšpektorat za področje šolstva prejel 701 pobud, je bilo prijav več kot kdaj koli prej. Pobud je bilo za skoraj 18 odstotkov več kot v letu 2013 ter kar za 32 odstotkov več kot leta 2012. 

Število prijav na šolski inšpektorat | Avtor: MIZŠ MIZŠ

"Vedno večja negotovost in nezadovoljstvo prebivalcev se tako odražata pri njihovem zaznavanju dela zaposlenih na področju šolstva in pri občutljivosti zaznave njihovih napak s strani udeležencev oz. njihovih zakonitih zastopnikov na vseh ravneh izobraževanja," ugotavljajo v poročilu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jankoc 11:53 29.april 2016.

    Dragec,ponovno si slekel jopič?

  • dragec 13:09 28.april 2016.

    in drek SSDSS ovski iz ozadja

  • Janez_53 10:33 28.april 2016.

    Ne vem zakaj ne objavite tudi podatkov o psihičnem in fizičnem nasilju, ki ga učenci in dijaki izvajajo nad učitelji!