Slovenija
847 ogledov

Janković od 4000 podrl 144 objektov

plakati Saša Despot
V letu 2016, so v Ljubljani podrli 144 objektov, večinoma reklamnih panojev, ki kazijo mesto. Še več bi jih, če bi se spremenila zakonodaja in pristojnosti z republiškega inšpektorata glede enostavnih objektov prenesla na občino.

Župan zoran Janković je pred začetkom leta 2016 napovedal, da bo na območju MOL podrl okoli 4000 enostavnih objektov, ki kazijo mesto. "A obstaja en majhen problem, ena vejica. Dovoliti nam morajo, da mi to opravljamo, da država prenese na MOL inšpekcijski nadzor nad enostavnimi objekti," je tedaj pojasnil ljubljanski župan. "Govorimo o reklamnih, jumbo plakatih, utah in vrtičkih. Z nestrpnostjo pričakujemo odločitev, potem pa gremo v akcijo, plan je narejen."

PREBERITE ŠE: 

A spremembe zakonodaje v enem letu ni bilo in posledično tudi rušitev ne. "Ker je sprememba zakonodaje še v postopku, nimamo pristojnosti ukrepanja zoper nelegalne enostavne objekte po Zakonu o graditvi objektov," poudarjajo pri Mestni občini Ljubljana. "Sprememba zakonodaje (Zakon o graditvi objektov) je na strani države. Sprememba v državnem zboru še ni bila sprejeta."

plakati | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Načrti za leto 2017

Reklamni panoji sicer ne spadajo pod enostavne objekte, ampak tudi pod objekte za obveščanje in oglaševanje, ki jih predpisuje Zakon o cestah, Odlok o občinskih cestah ali Odlok o oglaševanju. "Po teh treh podlagah je bilo od septembra 2015 odstranjenih 144 objektov," pojasnujejo pri MOL. "Podatkov o lokacijah ne vodimo."

Inšpektorat MU MOL med prioritetami za leto 2017 načrtuje tudi delo na področju cest in oglaševanja. "Ob uveljavitvi predlaganih sprememb zakonodaje pa bo to tudi obravnava enostavnih objektov," pravijo pri MOL.  

Kje lahko panoji stojijo in kje ne

Pogoji za oglaševanje na območju MOL so sicer določeni z izvedbenim delom OPN MOL (OPN MOL – ID) in Odlokom o oglaševanju. "V grafičnem delu OPN MOL – ID so ob vpadnicah v mesto in ostalih glavnih cestah  opredeljene plakatne cone, vzdolžne in točkovne lokacije ter območja vseh vrst objektov za oglaševanje," razlagajo pri MOL. "Na omenjenih lokacijah so postavitve objektov za oglaševanje dopustne, v preostalih območjih (mestno središče, soseske) le na javnih in parkirnih površinah na namenskih rabah, ki so opredeljene z OPN MOL – ID." 

Omenjeni odlok navaja tudi, katere tipov objektov za oglaševanje in pod kakšnimi pogoji jih je dopustno postavljati. Odlok o oglaševanju pa določa, koliko objektov za oglaševanje je glede na vrste dovoljeno postaviti na javnih mestih na območju MOL.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Minovak
    Minovak 12:53 19.marec 2019.

    Ker so crknile vse njegove firme (torej je nesposoben), seveda rabi denar in je našel luknjo, kje se da kaj zaslužiti in prav vsi vemo, da nima zastonj nadimka - mister 10%. Ja, Butale so Butale in so večje vsakič, ko volite mafijca.

  • Boris Odreitz 17:43 19.januar 2017.

    ehehe res je :-)

  • dchello 11:45 18.januar 2017.

    Edino pravilno, da odstranijo večino nepotrebnih oglasnih tabel, ki le kazijo videz mesta.Potem pa bi lahko naredili nekaj podobnega še na mestnih avtobusih, kjer se človek lahko počuti, kot bi se vozil v kletki z rastrskimi stenami. To tudi ni človeško!