Zdravje > Aktualno
146 ogledov

V Evropi nova oblika borelioze

klop Profimedias
V Evropi se širi nova oblika borelioze, ki jo povzročajo klopi. Značilno zanjo je, da se po ugrizu ne pojavi rdeč kolobar, zato jo je težko prepoznati. Nezdravljenje bolezni lahko vodi v poškodbe živčnega sistema.

Na severu Evrope se je pojavila nova oblika lymske borelioze, ki jo prenašajo klopi. Prve bolnike so že odkrili na Nizozemskem, v Rusiji, na Japonskem in v Združenih državah Amerike. V drugih evropskih državah so prisotnost tovrstnih borelij v potrdili klopih na Češkem, Danskem, Veliki Britaniji,  Estoniji, Franciji, Nemčiji, Poljski, Švedski in Švici.

Brez značilnega rdečega kolobarja

Podatkov o sami bolezni in razširjenosti te bolezni je še malo, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)

Pri okužbi z novo bakterijo se pojavi vročina in bolečine v mišicah, ki trajajo nekaj dni, nato oboje mine.Podobno kot pri povratni mrzlici, vročina traja nekaj dni, stanje se izboljša. Po desetih dnevih se ponovno pojavijo bolečine in vročina. Takih ponovitev je lahko več.

Izpuščaj oziroma rdeči kolobar okoli mesta ugriza klopa se običajno ne pojavi, zato je zelo težko prepoznati to obliko borelioze. Posledice nezdravljenja so lahko zelo hude in vodijo v hude poškodbe živčnega sistema.

PREBERITE TUDI:

V Sloveniji bolezen potrjena pri glodalcih

V Sloveniji so že potekale raziskave z namenom, da bi ugotovili, ali je Borrelia miyamotoi prisotna v klopih oziroma majhnih glodalcih. Raziskovalci Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) v Ljubljani so to borelijo zaenkrat našli zgolj v dveh vzorcih majhnih glodalcev (od približno 300 preiskovanih). Klinika za infekcijske bolezni v Ljubljani je v sodelovanju z IMI poskušala potrditi okužbo z Borrelio miyamotoi pri bolnikih, ki so jih zdravili zaradi vročinske bolezni in so navedli podatek, da so predhodno imeli vbod klopa. Pri nobenem od testiranih bolnikov niso potrdili okužbe z Borrelio miyamotoi.
 

"Pri večini bolnikov bolezen izzveni sama po sebi, hitreje pa mine, če se zdravi z antibotiki," razlaga Maja Sočan iz NIJZ. Najboljša zaščita pred klopi, ki so prenašalci borelioze, je uporaba repelentov, dolgih oblačil in redno pregledovanje ter odstranjevanje, ko se vrnemo z gozda.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 21:47 03.september 2015.

    DO KDAJ MISLITE OBJAVLJATI LAŽLJIVO REKLAMO ZA zdraviloPROTI DEFORMACIJI NOŽNEGA PALCA , KO JE ŽE SLUŽBA ZA VARSTVO POTROŠNIKOV TO PREVARO JAVNO OZNANILA . NOBENEGA ORTOPEDA dr. MIHA PAVLINA ni v SLOVENIJI

  • Swap 12:44 03.september 2015.

    Tako da zdaj hitro vsi v vrsto se cepit da farmacija pobere svoj davek

  • h3o 10:33 03.september 2015.

    reservoir pomeni izvor.