Svet
9 ogledov

V Franciji preprečili teroristične napade, kraje eksplozivov pa ne

Francoska vojska EPA
Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da so varnostne sile so preprečile teroristične napade na več vojaških objektov v Franciji. Pretekli teden pa niso uspele preprečiti vdora v vojaško oporišče na jugu Francije.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je sporočil, da so v povezavi z načrtovanimi terorističnimi napadi na več vojaških objektov prijeli štiri osumljence, stare med 16 in 23 let. Eden od osumljencev naj bi bil povezan s francoskimi džihadisti, oblasti pa so njegove dejavnosti spremljale zaradi njegovega delovanja na družbenih omrežjih in domnevnega načrtovanja poti v Sirijo. Cazeneuve je še povedal, da je med osumljenci tudi nekdanji francoski marinec.

Po pisanju francoskega dnevnika Le Monde, ki se sklicuje na vire v policiji, so osumljenci med drugim nameravali iz enega od vojaških oporišč ugrabiti pomembnega predstavnika francoske vojske in ga obglaviti. Ti načrti naj bi bili sicer še v začetni fazi.

Varnostne sile pa niso uspeli preprečiti vdora v vojaško oporišče v mestu Miramas na jugu Francije. Iz oporišča so neznani storilci v začetku julija ukradli 180 detonatorjev, okoli 40 granat in kup razstreliva. Tati so v oporišče vdrli skozi varnostno ograjo, izklopili alarm in odnesli plen.

"Niso ukradli sladkorne vate. To je nevarna municija, “ je na tiskovni konferenci takrat povedal župan mesta Miramas Frederic Vigouroux in razložil, da so tati prerezali varnostno ograjo in okradli devet skladišč.

Francija je že nekaj časa tarča teroristov, med drugim zato, ker francoska vojska sodeluje v boju proti islamskim skrajnežem v Sahelu ter v zračnih napadih na skrajno sunitsko skupino Islamska država v Iraku.

Že v začetku leta je Pariz pretresel niz džihadističnih napadov na satirični tednik Charlie Hebdo, policijo in judovsko trgovino, ki so terjali skupaj 17 življenj.

Oblasti v Parizu domnevajo, da je v džihadistična omrežja vpletenih kakih 1850 oseb iz Francije, med njimi naj bi jih bilo okoli 500 v Siriji ali Iraku.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:51 16.julij 2015.

    TatovI? Prej teroristi. Kraja smrtonosnih ubijalskih vojaških orožij ni tatvina, je naklep ubijanja po navadi nedolžnih ljudi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:49 16.julij 2015.

    Me prov zanima kdaj boš ti nehal enačit manjšino z večino.

  • h3o 10:48 16.julij 2015.

    ah jbg francozi, prepovedati islama si pa ne upate.