Svet
12 ogledov

Sedemnajstletni dijak ustrelil tri osebe

Policija išče morilca EPA
V streljanju na vojaški gimnaziji na jugu Francije je bilo ranjenih osem oseb.

V streljanju na srednji vojaški šoli Alexis de Tocqueville v kraju Grasse na jugu Francije, je bilo ranjenih več ljudi. Napadalec je vdrl v šolo in začel streljati. 

Tri osebe, ki so bile ranjene s strelnim orožjem, se zdravijo v bolnišnici. Med njimi je tudi ravnatelj šole, ki naj bi bi bil po poročanju nekaterih medijev tarča napada. Pet ljudi je utrpelo manjše poškodbe v prerivanju, do katerega je prišlo med paniko po streljanju. 

Po streljanju so prijeli osumljenca, 17-letnega dijaka šole, ki je imel pri sebi več kosov orožja: puško, dve pištoli in dve granati. Prve ugotovitve kažejo, da je deloval sam, čeprav so sprva domnevali, da je drugi storilec pobegnil.

Osumljenec ni znanec policije in je bil zgleden dijak, je povedal predsednik regionalne vlade Christian Estrosi. Prve ugotovitve kažejo, da je imel dijak morda psihične težave. Po poročanju AFP pa preiskava ne gre v smeri morebitnega terorističnega dejanja. 

Francoska vlada je sicer po streljanju izdala opozorilo pred terorističnimi napadi in prebivalce mesta pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih. V kraju so zaprli vsa šolska poslopja, starše pa pozvali, naj ne hodijo po otroke.  

 

Izredne razmere še vedno v veljavi 

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere po vrsti smrtonosnih terorističnih napadov islamskih skrajnežev od leta 2015. Varnost okoli šol po državi je okrepljena.

V Franciji se je že zgodil smrtonosen napad na šoli. Leta 2012 je skrajnež iz Toulousa Mohamed Merah ubil tri otroke in učitelja v judovski šoli v Toulousu, preden ga je ubila policija.

Do današnjega streljanja na šoli je sicer prišlo le nekaj ur po eksploziji pisemske bombe v pariškem uradu Mednarodnega denarnega sklada, v kateri je bila lažje ranjena tajnica. Po obeh incidentih se bosta na kriznem sestanku sestala francoski premier in notranji minister, poročajo francoski mediji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • valerijakregar 15:53 16.marec 2017.

    navedite mi prosim vsaj eno državo v eu, ki je uspela s pozitivno integracijo muslimanov na miren, kulturen način.v franciji obstaja že 571 "NO GO ZONES" !!!!!!!!!!!!!!!!KMALU TUDI PRI NAS.

  • MajaB 15:25 16.marec 2017.

    Za rešitev muslimanskega terorizma Franciji je žal edina rešitev Le Pen.

  • maresem 14:51 16.marec 2017.

    Upam, da v F zmaga Lepenova, da se bolj zavedajo kaj jim sledi, kot pa naivni Holandci.