Svet
16 ogledov

V Gazi mrtvih že več kot 800 Palestincev

izraelski vojaki EPA
Izraelski vojaki v Gazi napadli zatočišče Združenih narodv. V napadu je umrlo 16 ljudi, več sto je ranjenih. O prvih žrtvah poročajo tudi z Zahodnega brega.

Več kot 15 tisoč Palestincev se je zbralo na demonstracijah na Zahodnem bregu. Ulice so preplavili kmalu po tistem, ko so izraelske rakete uničile zatočišče, ki ga v Gazi nadzorujejo Združeni narodi. V napadu je umrlo 16 ljudi, več sto je ranjenih, med njimi so večinoma ženske in otroci. Izraelski vojaki so na protestnike streljali, dva so ubili, več je ranjenih. Izraelske oblasti trdijo, da so se vojaki le branili pred Palestinci, ki so nanje metali kamenje in molotovke.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je zaradi nasilja na Bližnjem vzhodu ogorčen. "To je narobe," je poudaril in dodal: "Svet z zaskrbljenostjo gleda, kaj se dogaja. Takoj morate prekiniti spopade in sesti za pogajalsko mizo. To velja za Izraelce kot tudi Palestince.

Krivdo valijo eden na drugega

Palestinske oblasti so današnji napad Izraela na begunsko zatočišče označile kot brutalno akcijo izraelskega vojaškega stroja. Nasprotna stran pa poudarja, da ne prevzemajo še odgovornosti za napad. "Povsem mogoče je, da so raketo izstrelili Hamasovi borci in je zgrešila cilj," pravijo predstavniki izraelske vojske. 

Radi bi dosegli premirje

Že osemnajsti dan trajajo spopadi v Gazi, mrtvih je že več kot 800 ljudi, zganila se je tudi mednarodna skupnost, ki bi rada Palestince in Izraelce posedla za pogajalsko mizo. Posebej aktiven je na diplomatskem parketu ameriški zunanji minister John Kerry, ki se mudi na Bližnjem vzhodu. "Imel bom zelo veliko dela," je dejal. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.