Magazin > Odnosi in prosti čas
50 ogledov

V Grčiji lani več turistov kot leto prej

grčija Shutterstock
Grčijo, ki naj bi se letos izvila iz šestletne recesije, je lani obiskalo 17,9 milijona turistov, kar je 15,5 odstotka več kot leta 2012.

Od tega je bilo 15,8 milijona Evropejcev, prednjačili pa so Nemci, Britanci in Francozi. Grške lepote in turistične znamenitosti so lani privabile tudi mnogo Rusov.

Število turistov iz Evrope se je na letni ravni povečalo za 13,9 odstotka, vključno s 7,5-odstotno rastjo prihodkov turistov iz držav članic EU, je podatke grškega statističnega urada povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Turizem, ki ustvari okoli 17 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda (BDP), je v preteklih letih trpel, predvsem zaradi "podob" stavkajočih Grkov, potem ko se je leta 2009 začel zlom gospodarstva. Stavke in protesti, ki so hromili državo, so namreč tuje turiste odvrnile od obiska te sredozemske države.

Grčijo je leta 2012 zaznamovala politična nestabilnost, zaradi katere se je ustavil napredek reform, h katerim se je država zavezala v zameno za mednarodno pomoč. Okrepila se je tudi zaskrbljenost, da utegne država izstopiti iz območja držav z evrom.

Država pa je lani začela okrevati, po več letih je zabeležila tudi primarni proračunski presežek. V državo so se začeli vračati tuji vlagatelji, Atene pa so mednarodne posojilodajalce uspele prepričati, da bodo izvedli strukturne reforme, s katerimi bodo oživili gospodarstvo. Grško gospodarstvo se bo po pričakovanjih letos izkopalo iz recesije, v kateri je že šesto leto zapored. Tamkajšnja vlada tako pričakuje, da se bo BDP letos okrepil za 0,6 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.