Slovenija
13 ogledov

V hrib, da bo spet pošten

dolenjska14.05.08...krepko napolnjeni...zapor...foto: ziva zaksek Živa Zakšek
Dobra polovica vseh zapornikov v državi je povratnikov. Tudi ti hodijo na sprehode.

V koprskih zaporih so prepričani, da bodo s planinskimi pohodi na bližnji Slavnik prevzgojili celo povratnike, torej zapornike, ki so pri njih že večkrat prestajali kazen.

Polovica je povratnikov

V zaporu namreč zadnjega pol leta uvajajo nove metode in sprostitvene dejavnosti za prevzgojo obsojencev, ki pri njih prestajajo kazen. "Tudi ljudje, ki so že prestajali kazen, imajo možnost vključevanja v te dejavnosti," so odločeni na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Lani se je v šest zaporov po državi na prestajanje kazni vnovič vrnilo skupno skoraj 600 povratnikov, kar je dobra polovica vseh zapornikov. V zaporu v Kopru pa zagotavljajo, da na pohode in druge prevzgojne dejavnosti vodijo le tiste povratnike, ki jim zaupajo in za katere ocenjujejo, da bi jih prav te dejavnosti odvrnile od ponavljanja kriminalnega početja ob vrnitvi na svobodo. Penolog Dragan Petrovec je prepričan, da takšne dejavnosti obsojencem lahko koristijo, če sami tudi res sodelujejo. "Načeloma je tako odpiranje zapora treba podpreti. Skrbno pa je treba presoditi, koga od obsojencev peljati na tako dejavnost in kako jo izpeljati," dodaja Petrovec. V zaporu pa poudarjajo, da jim na tak način že uspeva vzpostaviti red in disciplino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.