Svet
178 ogledov

V Indiji uradno priznali tretji spol

Indija tretji spol EPA
Indijsko vrhovno sodišče se strinja, da se lahko posamezniki opredelijo za osebo tretjega spola.

Izraz 'hijra' v indijski in južnoazijski kulturi označuje osebo, ki ni obravnavana kot ženska ali moški, oziroma se z obstoječima spoloma tudi sama ne identificira. Tradicionalno gre za ljudi, ki se odrekajo seksualnosti, v sodobnem času pa so pogosto v zunajzakonskih razmerjih z osebami moškega spola. Ker gre največkrat za biološko moške osebe, ki se oblačijo bolj ženstveno, jih pogosto zamenjujejo za transseksualce, znane kot 'kothije'.

Prostitucija, beračenje in nasilje

Socialne pravice ljudi, ki se identificirajo za osebe tretjega spola, so bile do zdaj močno okrnjene. Zaradi marginaliziranosti, s katero se do nedavnega nihče ni ukvarjal na sistemski ravni, težko pridejo do zaposlitve, zaradi družbene izobčenosti se pogosto zatekajo k prostituciji in so ogrožena skupina za okužbo z virusom HIV. Pogosto so žrtve nasilja na javnih mestih, ki sovpada tudi z nestrpnostjo do ljudi z drugačnimi seksualnimi orientacijami. Transseksualce, hijre in homoseksualce mnogi mečejo v isti koš, odkar pa je indijsko vrhovno sodišče decembra ponovno kriminaliziralo homoseksualnost in biseksualnost, so zabeležili tudi močno povečan odstotek nasilja nad vsemi ljudmi marginaliziranih spolnih usmerjenosti in identifikacij.

Vrhovno sodišče prikimalo: tretji spol obstaja

Te dni so se stvari začele obračati na bolje, saj je indijsko vrhovno sodišče tretji spol priznalo kot uradno kategorijo, kar predstavlja velik korak na področju človekovih pravic. Sodišče je po poročanju francoske tiskovne agencije obenem odredilo, da morajo tako vlade zveznih držav kot indijska zvezna vlada tretjemu spolu zagotoviti dostop do enakih socialnih pravic, kot jih imajo druge manjšine v Indiji. Pod tretji spol naj bi se po neuradnih podatkih kategoriziralo okoli tri milijone Indijcev.

Prvič na volitve

Peticijo je skupina pobudnikov sicer vložila že leta 2012, aktivist Laxmi Narayan Tripathi, vodja pobude, pa je v uradni izjavi za javnost povedal, da je "na ta dan resnično ponosen", da je Indijec. Sodišče je odločitev sprejelo še pred prihajajočimi majskimi volitvami, kjer se bodo volivci tako lahko prvič registrirali kot tretji spol. Poleg tega je pozvalo vlado, naj ozavešča o še vedno obstoječi stigmatizaciji, in javne ustanove, naj priskrbijo ločena stranišča za osebe tretjega spola. 

Homoseksualnost še vedno kriminalno dejanje

Na področju človekovih pravic v Indiji je sicer potrebnih še nekaj premikov, saj takšno priznanje še vedno ne izključuje kriminalizacije homoseksualnih in biseksualnih praks, ki je bila potrjena pred manj kot šestimi meseci. Vrhovno sodišče se je namreč izrazilo zelo natančno: odločitev se nanaša samo na posameznike, ki so v času življenja pridobili "telesne lastnosti" nasprotnega spola, oziroma se v družbi predstavljajo kot spol, ki se ne sklada z biološko prirojenim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.