Zdravje > Aktualno
105 ogledov

V Italiji spet okužen z ebolo

Ebola Shutterstock
Prostovoljec iz Sardinije je dobil prve simptome dva dni po tem, ko se je vrnil iz Sierre Leone.

V bolnišnico v Rimu so v noči na sredo sprejeli zdravstvenega tehnika, ki je okužen z ebolo. 37-letni zdravstveni tehnik, prostovoljec s Sardinije, se je iz Sierre Leone v Italijo vrnil 8. maja. Dva dni kasneje je dobil prve simptome bolezni. Za tri ljudi, ki so bili v stiku z njim, so odredili karanteno. 

Zdravnik Emanuele Nicastri iz rimske bolnišnice Spallanzani, specializirane za nalezljive bolezni, kamor so tehnika ponoči prepeljali z vojaškim letalom, je danes povedal, da je imel oboleli ob sprejemu vročino, da pa je bil pri sebi in kooperativen, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Za zdravstvo pristojni svetnik na Sardiniji Luigi Arru je medtem sporočil, da so v bolnišnici v kraju Sassari, kamor so tehnika sprejeli v ponedeljek, odredili karanteno za tri ljudi, ki so bili v stiku z njim.

Simptome razvil kasneje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem v ločenem sporočilu navedla, da so bili zdravstveni delavci v bolnišnici v Sassariju, ki so bili v stiku z obolelim, dobro opremljeni in zaščiteni, sedaj pa jih spremljajo, kot tudi bližnje obolelega.

Italijanske oblasti so izrazile optimizem, da se bolezen ni razširila. Oboleli, ki je v Sierri Leone delal za dobrodelno organizacijo Emergency, se je iz Freetowna v Rim vračal prek Casablance. Po navedbah WHO ni potrebe za spremljanje ostalih letalskih potnikov, saj je tehnik simptome razvil več kot 72 ur po zadnjem poletu.

Gre za drugi primer okužbe z ebolo, ki jo zdravijo v Italiji. Novembra lani so v omenjen rimsko bolnišnico zaradi okužbe z ebolo sprejeli zdravnika Fabtrizilo Pulvirenti, doma s Sicilije, ki je prav tako pred tem bil v Sierri Leone. Da je ozdravel, so objavili 39 dni po sprejemu v bolnišnico. Zadnja epidemije ebole, ki je najhuje prizadela Liberijo, Gvinejo in Sierro Leone, je po zadnjih podatkih zahtevala 11.000 smrtnih žrtev, 26.000 ljudi je okuženih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.