Slovenija
18 ogledov

V izogib smrtnim žrtvam med motoristi

Policijski nadzor motorja Žurnal24 main
Policisti bodo pet dni poostreno nadzirali motoriste.

Nadzor bo potekal po celi državi, policisti pa bodo pozorni predvsem na najhujše kršitve, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, tehničnim stanjem vozil, uporabo čelad ter upoštevanjem pravil hitrosti in prehitevanja.

Motoriste drugi največkrat spregledajo

Letos so na slovenskih cestah umrli že trije motoristi. Policija ugotavlja, da skoraj polovico nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, povzročijo ostali vozniki, predvsem zato, ker motoriste spregledajo ali jim izsilijo prednost. Zato bodo policisti v teh dneh ugotavljali tudi kršitve ostalih udeležencev v cestnem prometu.

Delavnice na poligonu

Na policiji vse motoriste vabijo tudi k udeležbi na preventivnih aktivnostih, ki jih v prihodnjem mesecu organizirajo po celi državi. Policisti bodo motoristom delili nasvete in svoje izkušnje, na nekaterih delavnicah pa se bodo motoristi lahko preizkusili na poligonu.

Preventivna akcija tudi za kolesarje

Danes se začenja tudi preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki se bo nadaljevala še maja in junija. Preventivno akcijo vodi in koordinira javna agencija za varnost prometa, akcija pa letos poteka v okviru mednarodnega projekta ROSEE, posvečenega cestni varnosti v regijah jugovzhodne Evrope. Poleg Slovenije so k projektu pristopile še Bolgarija, Grčija, Italija, Madžarska in Romunija.

Z akcijo želijo posebno pozornost nameniti strpnemu in odgovornemu ravnanju vseh udeležencev v prometu, tako kolesarjev in pešcev kot tudi voznikov motornih vozil. S svojimi aktivnostmi se akciji pridružujejo tudi policija, različna mestna redarstva, pa tudi mariborska občina in mariborska kolesarska mreža.

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa. Statistični podatki kažejo, da je lani na slovenskih cestah umrlo 16 kolesarjev, kar predstavlja 14 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.

Komentarjev 3
  • STF 10:28 21.april 2014.

    Sem tudi sam motorist in vam povem, da peljem po predpisih 50 in me ljudje izsiljujejo! Razlika je le v tem, da pri 50, lahko ustavim, ali se izmikam, pri 100 bi pa tesko.GLEJTE NA CESTO NE V TELEFON!

  • smejka 09:56 21.april 2014.

    se opravičujem(tudi sama imam prijatelje motoriste in želim,da se vsi zdravi srečno vrnejo),toda včasih se motorist pojavi tako iznenada,da se ga zato spregleda....predvsem zaradi prevelike hitrosti!SREČNO POT VSEM!

  • sash77 08:27 21.april 2014.

    ko pogledam vremensko napoved, vidim da se bodo nagarali, če bodo hoteli kaj pokasirat