Slovenija
20 ogledov

V javni upravi največ nedovoljenega sprejemanja daril

Slovenija 25.02.2014 Upravna Enota Ljubljana, oddelek za prijavo zacasnega prebi Saša Despot
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotavlja, da je med devet skupinami zavezancev, ki so jih pregledali, zase največkrat izpostavlja korupcijsko tveganje na področju nedovoljenega sprejemanja daril, sledijo javna naročila.

"Upravne enote, občine, sodišča, tožilstva, zdravstveni domovi, bolnišnice, ministrstva z organi v sestavi ter osnovne in srednje šole, so kot tveganje največkrat izpostavljeno nedovoljeno sprejemanje daril," pojasnjujejo na KPK.

Večina zavezancev je torej izpostavila zlasti "tipska" korupcijska tveganja. "Upravne enote pa so," dodajajo, "na prvem mestu izpostavile tveganja, povezana z izdajo odločb, sklepov in dovoljenj."

Med ukrepi za omejitev tega tveganja upravne enote izpostavljajo uvedbo pogostejših internih pregledov postopkov in sistem "pravične" razdelitve vlog glede na delovno mesto, ki ga zaseda uradnik.

Analizirali devet skupin zavezancev

Do konca marca je KPK statistično obdelala podatke o tveganjih za devet skupin zavezancev: upravne enote, občine, sodišča, tožilstva, zdravstveni domovi, bolnišnice, ministrstva z organi v sestavi ter osnovne in srednje šole.

Kot tveganje je glede na podatke iz analize največkrat izpostavljeno nedovoljeno sprejemanje daril, ki se prav pri vseh skupinah subjektov znajde med tremi najpogosteje identificiranimi tveganji. Sledijo javna naročila.

"Statistična analiza je pomembna vsaj iz treh razlogov. Prvič, gre za stanje, ki so ga zaznali zavezanci sami, drugič, predstavlja sliko celotne skupine zavezancev, in tretjič, gre za primerjavo, "benchmark", ki lahko predstavlja osnovo za učinkovito identifikacijo tveganj in oblikovanje ukrepov za njihovo obvladovanje," poudarjajo na KPK.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • BojanBojan 07:52 22.april 2015.

    A to objavlja tista KPK, kjer se za bivše zaposlene vedno najde kakšna dobra službica ala direktor v NLB, visoke državne funkcije, odlično plačane državne službe in podobno?! Pred tem pa strankarsko "okuženi"! Po zaposlitvi v KPK pa resetirana preteklost! ...prikaži več Sami lepi, pošteni, pridni....ha ha ha ha ha haIn ti čistuni drugim pametujejo?! V stilu: "Ne glej me, kaj delam, poslušaj me, kaj ti govorim!"

  • jankop 14:57 21.april 2015.

    zahvala???????kakšna zahvala to je vaše delo in za njega prejemate daleč previsoko plačo.

  • pulse 14:33 21.april 2015.

    Se vzporeden podatek: 90% vseh v parlamentu je iz javne uprave...