Svet
24 ogledov

V Kaliforniji uzakonili izenačitev plač moških in žensk

Največji simbol ZDA: zastava in ameriški dolar Žurnal24 main
Nov zakon so močno podpirale hollywoodske igralke, ki za enako delo morda najbolj očitno zaslužijo manj kot njihovi moški kolegi.

Guverner Kalifornije Jerry Brown je v torek podpisal zakon o izenačitvi plač moških in žensk, ki nadgrajuje 60 let starega že obstoječega, saj ni opravil svojega namena. Brown je dejal, da gre za še en korak k odpravljanju vztrajnih razlik pri plačah za moške in ženske.

Kljub zakonu, ki je bil veljavi, je študija po naročilu državne senatorke Hannah-Beth Jackson ugotovila, da ženske še vedno zaslužijo za enako delo le 84 centov za vsak dolar, ki ga zaslužijo moški.

Za zakon lobirale lobirale igralke

Nov zakon so močno podpirale hollywoodske igralke, ki za enako delo morda najbolj očitno zaslužijo manj kot njihovi moški kolegi. Robert Downey mlajši, ki je najbolje plačani moški Hollywooda, je lani zaslužil 80 milijonov dolarjev, najbolje plačana igralka Jennifer Lawrence pa 52 milijonov.

Scena 13.05.13, robert downey, iron man, foto: epa | Avtor: EPA EPA

Večina prebivalcev Kalifornije seveda ne spada med dobro plačane igralce in igralke, čeprav si tega verjetno želijo. Zakon bo pomagal tudi navadnim ljudem, ki o plači Jennifer Lawrence lahko le sanjajo.

Zakon bo pomagal tudi navadnim ljudem

Razlike v plačah so še bolj opazne, ko se upošteva dejavnik rase. V Kaliforniji ženska latinskoameriškega izvora zasluži 44 centov za dolar belega moškega, temnopolta ženska pa malce več, in sicer 64 centov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.