Šport > Nogomet
62 ogledov

"V karieri sem vodil le štiri vrhunske igralce"

alex ferguson EPA
Sir Alex Ferguson je izdal novo knjigo. V njej je med drugim zapisal, da je tudi on zahteval dvakrat večjo plačo po povišici Waynu Rooneyju.

Wayne Rooney je leta 2010 želel zapustiti Manchester United, a so mu nato ponudili pogodbo po kateri je zaslužil 250 tisoč funtov na teden. To pa ni bilo všeč Siru Alexu Fergusonu. "Dejal sem jim, da se mi ne zdi prav, da bi Rooney zaslužil dvakrat toliko kot jaz. Vprašali so me, kaj naj pa storimo. Preprosto. Dogovorili smo se, da ne bo imel noben igralec večje plače kot jaz," je v svoji novi knjigi nnzapisal Škot.

V knjigi z naslovom Leading (Vodenje, op.p.) je še zapisal, da bi lahko bolje izbirali njegovega naslednika, ko je po 26 letih zapustil rdeče vrage leta 2013. Fergusona je nasledil David Moyes, ki pa je bil odpuščen že po 10 mesecih. Zdaj 73.letni Škot je dejal, da se je o klopi Manchester Uniteda želel pogovoriti s Pepom Guardiolo, a je ta prevzel Bayern, kandidati pa so bili tudi Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Jürgen Klopp in Louis van Gaal"Občudoval sem Pepa. Dejal sem mu naj me pokliče preden bo sprejel ponudbo katerega od ostalih klubov, a me ni. Nato se je pridružil Bayernu," je dejal Ferguson.

V novi knjigi je legendarni škotski trener spregovoril tudi o odhodu Paula Pogbaja v Juventus: "Paul je imel tri letno pogodbo, ki bi jo lahko podaljšal še za eno leto. Bili smo zelo zainteresirani za podaljšanje, a nato se je na sceni kot njegov agent pojavil Mino Raiola. Od najinega prvega srečanja naprej je bilo vse skupaj polomija. Bila sva kot olje in voda."

Ferguson pravi, da je v času svojega vodenja v klubu imel le štiri vrhunske nogometaše: Paula Scholesa, Erica Cantonaja, Cristiana Ronalda in Ryana Giggsa. "Delali so razliko. Cantona je bil ključen za prvi naslov. Takrat mlada Giggs in Scholes sta bila fantastična, njuna posebnost pa je bila njuna 'dolgotrajnost'. Ronaldo je bil preprosto genij," meni Feguson.

Kaj pa Rooney, David Beckham, Roy Keane, Carlos Tevez, Rio Ferdinand in Peter Schmeichel? "Bili so zelo dobri, a omenjena četverica je izstopala," je zaključil Škot.

Komentarjev 1