• Ned 16 do 28 °C
 • Pon 17 do 27 °C
 • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Iz današnjega Žurnala24

10 komentarjev

V katere žepe gredo milijoni

Milijonarji. Razkrivamo zaslužke dvornega notarja stanovanjskega sklada, odvetnika MOL in IT-podjetij. Posli z državo. Od včeraj lahko vsak državljan pogleda, koliko kdo služi z državo.

Andreja Basle / Ljubljana

Anketa

Je Goran Klemenčič bolj učinkovit borec proti korupciji kot je bil Drago Kos?

 

Goran Klemenčič (Foto: Nik Rovan)

Transparentnost. "Verjamemo, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) danes obrača nov list pri sistemskih ukrepih za odpravljanje korupcijskih tveganj in v pomembnem delu nastavlja ogledalo državi, v kateri živimo."

 •  

  Kako do baze in česa še ni
  Brezplačno. Aplikacijo Supervizor najdete na spletnih straneh Komisije za preprečevanje korupcije. Za dostop do podatkov ne potrebujete gesla, vsi podatki, ki so na voljo, pa so dostopni brezplačno.
  Česa v bazi ni. Podatki se bodo v bazi osveževali (se vanjo dodajali) vsak mesec. V njej (še) ni poslov Darsa in drugih državnih podjetij z zasebnim sektorjem, prav tako ne poslovanja različnih zavodov in ustanov, ki jih ustanavljajo občine.

Tako optimistično je prvi mož protikorupcijske komisije Goran Klemenčič pospremil novo spletno aplikacijo Supervizor, s katero lahko prav vsak preveri, katera zasebna podjetja poslujejo z državo in koliko pri tem zaslužijo. V zasebni sektor se vsako leto prelije povprečno kar 4,7 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja.

Država daje najprej sebi

A velik del tega kolača si pravzaprav odrežejo kar državna podjetja sama. Državni Mobitel je s posli za državo od leta 2003 zaslužil 77 milijonov evrov, razkriva baza, Simobil pa pet. Zavarovalnica Triglav je dobila za 186 milijonov evrov izplačil, Pošti Slovenije pa je v devetih letih kapnilo kar 368 milijonov evrov; največ, 70 milijonov, zaradi pošiljanja obvestil o izplačilih pokojnin.

Dvorni notarji, odvetniki

Med klikanjem po ogromni bazi podatkov pa smo na primer ugotovili tudi, da Stanovanjski sklad Republike Slovenije notarske storitve očitno naroča pretežno pri enem notarju – Andreju Škrku. Ta je samo pri omenjenem državnem skladu od leta 2003 zaslužil 20,5 milijona evrov.

S to aplikacijo lahko vsak posameznik postane nadzornik porabe javnega denarja. To bo imelo velik vpliv na transparentnost.

Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije
Prav tako milijonski zneski so se v zadnjih letih z računa Mestne občine Ljubljana (MOL) za odvetniške storitve stekali k odvetniku Marjanu Sušniku. Ta je zaslužil 14 milijonov evrov, razkriva aplikacija Supervizor.

Zloglasni Miro Senica je od države dobil “le” 1,7 milijona evrov, razmeroma neznana družba AAS pa je z “drugimi pravnimi storitvami” verjetno rekorderka med odvetniki – na leto z državo zasluži od 10 do 12 milijonov evrov, medtem ko v bilancah izkazuje le po okoli milijon čistih prihodkov. Med največjimi uporabniki njenih storitev so Zpiz, okrožni sodišči v Ljubljani in Celju ter MOL. Od leta 2003 si je odrezala skupno skoraj sto milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Čisto odvisno od države

Vse svoje prihodke po podatkih iz baze Supervizor z državo ustvari tudi Futura Kanal. Družba, ki je v lasti Branka in Klelije Dolenc, je v zadnjih devetih letih od države prejela nekaj več kot 15 milijonov evrov (12 od ministrstva za notranje zadeve in tri od ministrstva za obrambo).

 •  

  1,7 milijona evrov je od države dobil razvpiti odvetnik Miro Senica, njegov kolega, notar Andrej Škrk, pa le od stanovanjskega sklada skoraj 20,5 milijonov.

Ko smo jih včeraj poklicali, kakšne izdelke dobavljajo državi (podjetje je namreč registrirano za nespecializirano trgovino na debelo), so nam dejali le: “Ne komentiramo.”

IT-baroni

Med IT-ponudniki na finančnem ministrstvu (skupaj z davčno upravo) kraljuje RRC. Ta je v zadnjih treh letih z državo ustvaril celo več kot 80 odstotkov prihodkov in od leta 2003 tako zaslužil 27,6 milijona evrov. Še več – 93 milijonov evrov, od tega kar tretjino pri ministrstvu za javno upravo, je z državo zaslužil tudi SRC, medtem ko je na ministrstvu za obrambo prvi po zaslužku konkurent S&T. Pri posredovanju študentskega dela je najuspešnejši ŠS, d. o. o., ki mu je država v devetih letih izplačala 112 milijonov evrov.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (10)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima