Svet
21 ogledov

V kateri državi se najbolj izplača biti rojen

Economist je objavil seznam, v kateri državi je najbolje biti rojen leta 2013. Slovenija je šele za prvo trideseterico in le nekaj mest nad uvrstitvijo Jugoslavije leta 1988.

Economist Intelligence Unit je na podlagi različnih meril pripravil seznam, na katerem je države uvrstil glede na priložnosti za zdravo življenje, varnost in možnost osebnega napredka v prihodnjih letih. Na prvo mesto se je letos uvrstila Švica pred Avstralijo in Norveško, četrto in peto mesto zasedata Švedska in Danska, prvo deseterico pa zaključujejo Singapur, Nova Zelandija, Niozozemska, Kanada in Hongkong.

Slovenija se je po Economistovih merilnikih uvrstila na 32. mesto za državami, kot so Kostarika, Kuvajt, Združeni arabski emirati, Ciper, Češka in Portugalska, in se nahaja le dve mesti pred Grčijo. V primerjavi z letom poprej je Slovenija sicer napredovala.


Where to Be Born Infographic Design by Wond.co.uk.

Avstrija je na letošnji lestvici na 13. mestu, Italija na 21., Hrvaška in Madžarska pa si delita 46. mesto.

Kje smo bili pred 25 leti

Zanimiva je tudi primerjava z Economistovim seznamom izpred 25 let, ko je bila Slovenija še del skupne države Jugoslavije. Ta se je takrat, ko sta jo že pretresali ekonomska in družbena kriza, uvrstila na 39. mesto, a je bilo takrat držav, vključenih v primerjavo, precej manj. Leta 1988 je bila najboljša država, v kateri se je "izplačalo" biti rojen, Južna Koreja, Avstrija pa se je uvrstila na drugo mesto.

Komentarjev 2
  • Darko 12:11 13.februar 2013.

    Jaz tudi

  • rogixl 11:47 13.februar 2013.

    Še ena neumna statistika. Jaz sem kljub vsemu najbolj zadovoljen, da sem se rodil v Sloveniji.