Slovenija > Črna kronika
94 ogledov

V Kočevju spopad dveh romskih družin

Policija Saša Despot
V Kočevju je sinoči okrog 18. ure prišlo do streljanja. Dve osebi sta poškodovani, nihče ni v življenjski nevarnosti. Podžupan občine, zadolžen za romska vprašanja, na sestanek na policijo.

Kot smo že poročali, je v Kočevju, v naselju Željne, sinoči prišlo do streljanja, o katerem je bila policija obveščena okoli 18. ure, storilci so takrat že pobegnili. "Takoj  je bilo aktiviranih in  napotenih večje število policistov iz Ljubljane, prav tako pa je bila aktivirana posadka letalske  policijske enote. Po do sedaj zbranih obvestilih, opravljenem ogledu in ugotovljenih okoliščinah, je bila potrjena uporaba strelnega orožja in nevarnih predmetov," je sporočila Nataša Pučko iz PU Ljubljana. Domnevni razlog včerajšnjega dogodka so nerazčiščeni družinski nedavni spori. 

Dve osebi z lahkimi telesnimi poškodbami

Zaradi uporabe strelnega orožja sta bili dve osebi poškodovani, in sicer 53-letna ženska in 35-letni moški, ki sta utrpela lahke telesne poškodbe. Prav tako je bil zaradi uporabe nevarnih predmetov poškodovan še 17-letni moški. Utrpel je lahke telesne poškodbe. Zaradi omenjenega dogodka, je bila posredno poškodovana še ena mladoletna oseba, utrpela je lahke telesne poškodbe.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in lahke telesne poškodbe, so policisti odvzeli prostost dvema osebama,  43-letnemu moškemu in mladoletnemu 16-letnemu moškemu. Preiskava se nadaljuje.

Sprti romski družini

Obrnili smo se na podžupana Predraga Bakoviča, ki se je danes ob 11. uri sestal s policisti. "Policijske preiskave seveda ne morem komentirati. Naš pogovor je bolj tekel v smislu, kako bomo delovali skupaj z vsemi ostalimi strukturami, da vzpostavimo stanje, ki je veljalo pred dogodkom," je za Žurnal24 povedal Bakovič. Poudaril je, da se seveda takšni spori lahko poglabljajo in odrazijo tudi v tem, da se prepad, ki velja med večinskim prebivalstvom in romskim naseljem, s takimi dejanji še poglobi.

V kočevski občini imajo romsko naselje na dveh lokacijah, vmes je nekaj hiš, kjer stanujejo ljudje večinskega prebivalstva. Ob takšnih dogodkih se med njimi seveda širi strah. "Če prihaja do streljanj, je seveda ogrožen vsak, ki se nahaja tam v bližini. Ima občutek strahu, zaradi česar prihaja tudi do nekomunikacije med Romi in večinskim prebivalstvom. Nastaja kup problemov in škoda, ki jo na koncu čutijo tako Romi kot večinsko prebivalstvo in tudi lokalna skupnost," poudari Bakovič.

Pred dogodkom, poudari, so beležili napredek v sobivanju. "Na začetku mojega nastopa na položaj je bilo kup malih težav, kot je glasna glasba, hrup, nekomunikacija. Z našimi posredovanji smo uspeli vzpostaviti kolikor toliko normalno stanje, ki pa ga je seveda potrebno še vedno nadgrajevati. Za zdaj še težko rečem, v kolikšni meri je sinočnji dogodek škodoval, zagotovo pa je."

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • patriarh 15:54 02.julij 2015.

    Pa ppizda, a ne more v tej državi, ko pride do romov, nekdo udart po mizi in temu narest konc?! Tiste, znane, ki delajo probleme (kradejo, ustrahujejo, brez izpita vozijo neregistrirane avtomobile, goljufajo ipd) strpat v čuzo, ostalim ponudit kako ...prikaži več delo - zavrne eno ponudbo, zavrne drugo, tretjo - odrezat socialno podporo! Pa otroke nujno v OŠ!