Slovenija
83 ogledov

"Veliko nam pomeni obisk Putina, čeprav se bo peljal le mimo nas"

Putin Saša Despot
Kranjska Gora živi danes v znamenju obiska predsednika Putina.

V Kranjski Gori je že od jutranjih ur pravi vrvež. Avtomobili, avtobusi, policisti, gasilci, varnostniki, novinarji in seveda obiskovalci z vseh koncev Slovenije. Turistov tako rekoč ni opaziti, čeprav so tukajšnji hoteli in penzioni v tem času leta kar lepo zasedeni.

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kranjska Gora namreč danes živi v znamenju obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina, saj bo po njihovem na ta način izkazal spoštovanje do negovanja kapelice pod Vršičem. Kot je dejal tukajšnji župan Janez Horvat," gre za najvišji obisk vseh časov od odprtja ceste čez Vršič, ob katerem je bil navzoč prestolonaslednik".

"Za Kranjsko Goro je to velika stvar, čeprav se bo Putin samo zapeljal mimo nas. Vedeti morate, da bo tukaj veliko Rusov, tudi takšnih, ki imajo veliko denarja in bodo zagotovo ponesli dober glas o nas," nam je povedala domačina Danijela, ki je dopoldne prišla po sadje, na majhno tržnico na trgu, kjer sicer prodajalci danes pričakujejo manj kupcev. "Se že pozna, da jih je manj," nam je povedal branjevec, ki je iz Goriških Brd pripeljal breskve in teran. 

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Sicer pa so nam v zadnjem času kar nekaj stvari uredili, spominke, zelenice, dobili smo spominski park in nenazadnje, cesta od Hrušice do Kranjske Gore je urejena. Ne veste, koliko let so se župani borili, da bi uredili ta odsek, zdaj smo ga dobili v enem mesecu,"  je še dodala gospa Danijela.

"Po moje je danes še manj ljudi, in to zaradi varnosti, zaradi cest. Gre seveda za dnevne goste, tisti tedenski so tukaj, ki pa bodo svoje dejavnosti prilagodili dnevu, na Vršič se zagotovo ne bodo odpravljali, saj je cesta do tja zaprta že od včeraj," nam je dejal domačin Jože, ki se je to jutro odpravil na kavo.

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Predvsem gostinci in ponudniki storitev, kot je oddaja koles, danes zaradi  Putinovega obiska pričakujejo manj ljudi. Dnevni gostje so namreč ostali doma, enako velja za Avstrijce in Italijane, ki v te kraje prihajajo na sprehod in si ob tem privoščijo še kosilo.

Za obiskovalce prireditve so namreč poskrbeli v šotoru, z brezplačnim kosilom in pijačo.

"Na meniju je je piščančji file z gobami, žlikrofi in sadna pita, za vegetarijance gobova rižota, zraven dobijo pivo, vino. Zastonj seveda," je povedala domačinka Melita, ob šotoru, ki ga pripravljajo za goste, pa tudi tiste, ki si bodo prireditev pogledali v živo, preko velikega zaslona.
"Imamo tudi program, ruski pevci bodo prepevali,skratka prepevali bo ansambel, ki je imel v že sinoči v Kranjski Gori koncert," je dodala.

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav se prireditev na Vršiču začne šele ob 14.uri, so obiskovalci upoštevali navodila in se zgodaj odpravili na pot. Pred varnostno zaporo, improviziranim šotorom, kjer poteka pregled, kot smo ga vajeni na letališčih, potrpežljivo čakajo v vrsti. Gospod Janez nam je zaupal, da prihaja iz Ljutomera.

"Za vsak slučaj sem se odpravil že ob petih zjutraj. Že več let sodelujem z ruskim centrom za znanost in kulture, preko ljutomerske občine. V Ljutomeru so namreč pokopani nekateri ruski državljani, ki so padli med vojno."

"Se vam zdi danes kaj drugače, vendarle prihaja Putin?"

"Meni ne, lansko leto je bil Medvedjev, pa smo rekli, da bo drugačen občutek, zdaj je Putin, pa spet pravimo, da bo. Zame ni nič drugače, čeprav se mi zdi prav in popolnoma normalno, da pride. Embargo EU se mi zdi zdi nepotreben. Zdaj pa da pride, zakaj pa ne, mi smo svoja država in sami odločamo. Sicer pa gre za stoto obletnico ruske kapelice in mislim, da je zelo prav, da je tukaj," je še povedal Janez.

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Da so varnostni ukrepi res strogi, pričajo številni policisti, ki poleg ljudi in osebne prtljage preiskujejo tudi vozila. Policijski pes natančno pregleda vsak avtobus in to še preden na njega spustijo ljudi. Policiste je videti tudi po okoliških hribih, kraj pa ves čas preletava policijski helikopter.

vanda.levstik@zurnal24.si

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Putin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 11
  • Žurnalček 21:54 01.avgust 2016.

    Dejmo razjasniti sam začetek in razlog izgradnje Ruske kapelice. Kapelica ni zgrajena kot spomin na padle vojake ampak je zgrajena kot verski objekt za zadovoljevanje verskih potreb Ruskih ujetnikov ! Zgradili so jo sami in to takoj , ko so ...prikaži več prišli na Vršič. Se pravi NI SPOMENIK , ampak Pravoslavna kapela , zgrajena za potrebe Ruskih ujetnikov !

  • Žurnalček 19:52 31.julij 2016.

    Rdeči , rdeči in to ne kdorkoli te barve, ampak Krasnaja armija !!

  • Ferluci 07:02 31.julij 2016.

    Butelj, lahko bi vedel da so tvoji rdeči komunistični idoli pobili več Slovencev kot Nemci.