Šport
9 ogledov

Avanzo: V Barceloni 2000 Slovencev

Pripravljalna tekma Slovenija - Gruzija Simon Maljevac
Slovenska košarkarska reprezentanca se ta teden mudi na Kitajskem, kjer bo od četrtka do ponedeljka sodelovala na turnirju Borislava Stankovića. Vabilo na turnir je dokaz, da je slovenska košarka visoko cenjena tudi na drugem koncu sveta.

Košarkarska zveza Slovenija je v zadnjih letih naredila nekaj velikih korakov naprej. Po tradicionalno dobrih odnosih z zvezami iz držav nekdanje skupne države je sodelovanje razširila najprej v najbolj košarkarsko državo na svetu Litvo, nato na evropsko košarkarsko velesilo Španijo, zdaj pa še na Kitajsko.

"Gre za dve ločeni zadevi. Vabilo na turnir sodi v sklop sodelovanja s Fiba Europe, gostovanja po Kitajski pa smo sklenili s tamkajšnjimi športnimi agencijami. Slednje Slovenija zanima predvsem v mlajših kategorijah ter B reprezentanci. Kitajci nam plačajo vse, pot, namestitev, treninge, hkrati pa nam zagotovijo vrhunske tekmece. Mlajše kategorije slovenskih reprezentanc, ki so bile letos na Kitajskem, so tako igrale s Francijo, Litvo, Italijo, ... Mislim, da je to odlična naložba za prihodnost, zato se pogovarjamo, da bi podpisali večletno pogodbo," pravi direktor slovenskih reprezentanc na KZS Matej Avanzo.

Gogi proti Američanom

Kot kaže, bo naslednja na vrsti za sodelovanje ameriška zveza. "Ameriško košarkarsko zvezo vodi liga NBA. Z njo imamo dobre odnose, tako z ameriško kot evropsko podružnico. Gremo korak za korakom, vendar ne skrivamo želje, da bi enkrat v Slovenijo pripeljali ameriški 'dream team'. Morda se zdi to utopična želja, saj smo za ZDA zelo majhno tržišče, a tako je bilo pred leti tudi s ciljem, da bi v Sloveniji gostili evropsko prvenstvo ...," dodaja Avanzo.

Eden od korakov pri utrjevanju vezi bo tudi prijateljska tekma med Slovenijo in ZDA 26. avgusta v Las Palmasu. Medtem ko je postava Slovenije več ali manj že znana - selektor Jure Zdovc bo po Kitajski odpisal dva igralca, še dva pa pred odhodom na SP -, je reprezentanca ZDA še neznanka. V teh dneh se je razširjena selekcija ZDA zbrala v Las Vegasu na štiridnevnih pripravah, nato se bodo igralci 14 dni pripravljali po individualnih programih, dokončna reprezentanca za SP pa se bo zbrala šele deset dni pred začetkom prvenstva. Zaenkrat iz ZDA prihajajo le novice o odpovedih, tako da branilci naslova v Španiji zagotovo ne bodo nastopili v najmočnejši zasedbi.

Tekma z ZDA bo ena od treh, na katerih bo lahko nastopil tudi prvi zvezdnik junakov Goran Dragić. "V pogajanjih s Phoenixom je odločilno vlogo odigral prav Gogi z željo po nastopu za reprezentanco. Žal se tudi on ni mogel izpogajati za več kot tri tekme. Sicer bomo poskusili, da bi odigral še kakšno več, vendar dejstvo je, da moramo biti zadovoljni že s tem, da ga imamo zraven. On bo brez dvoma svojo kakovost pokazal na svetovnem prvenstvu," je dejal Avanzo.

V Kataloniji več Slovencev

Direktor reprezentance Avanzo je zelo zadovoljen z odzivom slovenskih navijačev. "Na Kanarskih otokih pričakujemo približno tisoč slovenskih navijačev, kar se tiče Barcelone in osmine finala, pa mislim, da se bo veliko navijačev za pot odločilo na podlagi naših predstav v predtekmovanju. A glede na to, da je osmina finala na sporedu za konec tedna, pričakujem, da bomo imeli v Barceloni podporo približno 2000 slovenskih ljubiteljev košarke," dodaja Avanzo.

Pred KZS boljši časi

Slovenija bo v Španiji nastopila pod novim vodstvom; Romana Volčiča, ki je bil predsednik zadnja štiri leta, je nasledil Matej Erjavec. Slednji sicer še ni sodeloval pri odločitvi KZS, da ne kandidira za evropsko prvenstvo 2015, ki ga je Fiba Europe odvzela Ukrajini zaradi tamkajšnjih političnih razmer (kje in kdaj bo Eurobasket 2015 bo znano pred začetkom SP), je pa po mnenju Avanza odlična izbira za konsolidacijo finančnega stanja zveze. "Sem optimist in prepričan, da so pred košarkarsko zvezo še boljši časi," meni Avanzo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.