Slovenija
41 ogledov

V likvidaciji 640 državnih milijonov

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Izguba. Ob stečaju bi bila država ob 400 milijonov.

Če bi šli Probanka in Factor banka v stečaj, bi država najbrž izgubila okrog 400 milijonov evrov. Država, občine in družbe v večinski državni lasti imajo namreč v teh dveh bankah po podatkih Banke Slovenije 640 milijonov evrov. Iz Banke Slovenije so nam posredovali tudi podatek, da so bili v dosedanjih stečajnih postopkih upniki poplačani 40-odstotno.

Spomnimo, za prisilno likvidacijo bank, v kateri bodo poplačani vsi navadni upniki (in ne le zajamčene vloge), je dala država za milijardo evrov poroštev, ocenjeni strošek likvidacij pa je 400 milijonov evrov. Točno toliko oziroma le en milijon evrov manj je bilo po podatkih Banke Slovenije v teh dveh bankah zajamčenih vlog.

Blokada za vsaj eno leto

V Banki Slovenije so se za prisilno likvidacijo odločili, ker bi imel stečaj "izrazito negativne posledice tako za državo kot za celoten finančni sistem". Povzročil bi namreč nezaupanje v bančni sistem in odliv vlog, kar bi banke destabiliziralo. "Vlagatelji v banki v stečaju – razen tistih, ki imajo vloge zajamčene – ne bi več razpolagali s svojimi sredstvi pri banki, kar bi ob zaostrenih likvidnostnih razmerah realnega sektorja izrazito poslabšalo pogoje poslovanja in povzročilo zlom marsikaterega podjetja, z vsemi posledicami, ki iz tega sledijo. Prva poplačila iz stečajne mase bi bilo mogoče pričakovati šele čez približno eno leto," so svojo odločitev pojasnili na Banki Slovenije.

Ministrstvo skriva podatek

V Factor banki ima javni sektor za kar 122 milijonov evrov depozita. Zanimalo nas je, ali gre za depozit države in zakaj so se odločili za to banko, a na ministrstvu menijo, da to ni informacija javnega značaja, ker bi "razkritje povzročilo motnje pri delovanju in dejavnosti organa /.../ ter bi za banke nastala občutna škoda".

 

Komentarjev 5
  • privat 13:43 11.september 2013.

    noben se neboji za posledice....kot bi pravljico pripovedovali!! V zahodnem svetu bi se politične kariere končale ...ne pa pri naš...tam je zguba miljon evrov...pa tam 5 ...pa tam...Vse kot neodgovorne pravljice!!! KDO JE PA KRIV???????

  • mirko 13:26 10.september 2013.

    Banka Slovenije, ki jo sestavljajo zaposleni v njej je leglo mafije, tako kot v NLB-ju in pridno sodelujejo, naj javnosti razkrijejo, koliko je bilo v teh dveh bankah (Faktor banka in Probanka) danih tajkunskih kreditov (kolikšna je skupna vsota) in ...prikaži več naj že enkrat odprejo kreditne mape teh največjih kreditov, da se vidi komu bo sedaj kredit odpisan na račun davkoplačevalcev. Mafija si eden drugemu ščitijo hrbet.

  • ennanova 10:32 10.september 2013.

    Mrtve dušeDrage dame, cenjeni gospodje! Pravičnost, resnica in ljubezen so stvar preteklosti! Nastopil je čas laži, zavisti in sebičnosti, nastopil je čas za Vašo igro!Še sama Smrt je postala igrača …http://za-misli.si/subkultura/1163-mrtve-duse