Slovenija
166 ogledov

V Ljubljani nad vrane s sokoli

Vrana EPA
Problematika sivih vran. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ugotavlja, da je ukrep hormonske kontracepcije nesprejemljiv. Pripravlja nov projekt glede upravljanja s populacijo sive vrane v urbanem okolju.

Pred dnevi se je občan Ljubljane na MOL oziroma na njihov spletni servis pobud meščanov obrnil z vprašanjem glede sivih vran. "Te so se spet razmnožile in agresivno napadajo ter pokončajo manjše ptice, ki so nemočne," izpostavlja Ljubljančan. Vrane so sicer bolj agresivne spomladi, v času gnezdenja in valjenja, ko so ne redko zabeleženi celo napadi na otroka ali odraslega človeka.

Ker so vrane povzročale precej škode tudi poljedelcem, so na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje pripravili Akcijski načrt za reševanje problemov, povezanih s sivo vrano, kjer je kot eden od ukrepov za zmanjševanje številčnosti sive vrane prepoznan ukrep hormonske kontracepcije. Gre za predlagan možen ukrep, ki je sicer zakonit, vendar prepoznan kot okoljsko nesprejemljiv.

Prišlo do negativne selekcije

O hormonski kontracepciji je v Akcijskem načrtu navedeno, da se je v praksi največ uporabljala v mestih na populaciji mestnih golobov, in sicer v zadnjem obdobju v Ljubljani in Novi Gorici. Izkušnje s kontracepcijskim sredstvom Ornisteril so pokazale, da sicer zmanjšujejo rodnost samic in na daljši rok (nekaj let) posledično zmanjšujejo številčnost, vendar pa je ob tem prišlo do več težav in pomislekov.

Ena izmed težav, ki se je pokazala med projektom je bila, kako doseči, da krmo zaužije čim večje število samic in kako doseči, da bodo samice kontracepcijo zaužile večkrat, kar je potrebno za učinkovito kontracepcijo. Če se to ne zgodi, je lahko učinek celo nasproten, saj bi tretirana krma pomenila le dodatno ponudbo hrane. Do te bi potencialno lahko na krmnem mestu prihajale le močnejše samice, postale neplodne in tako bi prišlo do negativne selekcije. Krmna mesta so pomenila večje koncentracije na določenih delih mesta in s tem so se povečale druge težave (onesnaženje) in sprememba življenjskih navad. Obstaja nevarnost, da tretirano krmo zaužijejo tudi druge ogrožene vrste ptic, bodisi direktno ali posredno s plenjenjem.

Zaradi navedenih pomislekov in okoljske nesprejemljivosti ministrstvo ukrepa hormonske kontracepcije ne bo izvajalo več.

Ministrstvo pripravlja ukrep, Ljubljana za sokole

"Na ministrstvu se zavedamo problema povečane številčnosti sivih vran v urbanih okoljih, zato razpisali ciljni raziskovalni projekt z naslovom: Upravljanje s populacijami sive vrane v urbanem okolju. Glede na ugotovitve projekta bomo določili nadaljnje ukrepe," odgovarjajo na vprašanje, kaj bodo storili glede na problematiko sivih vran.

Ljubljana se bo očitno problema rešila tudi na svojo roko. Kljub temu, da na MOL-u niso pristojni za reševanje te problematike, bodo izvedli poizkus zmanjševanja populacije z umetnimi gnezdilnicami za sokola selca, ki je naravni sovražnik sivih vran. Gnezdilnice bodo postavili v roko enega meseca, so napovedali na svoji spletni strani.

Komentarjev 3
  • brenkač 21:48 26.februar 2015.

    Da so si vrane izbrale parlament in hram kulture za svoj dom, lahko pomeni samo to, da se POSERJEJO na slovensko politično kulturo ali pa, da vrana vrani ne izkljuje oči :-)

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 19:48 17.oktober 2014.

    Vrane so zakon!

  • Žurnalček 00:15 17.oktober 2014.

    Vrana lahko poje briket mačje hrane brez problema. Katere manjše ptice , živeče v mestu , lahko pojedo tako velik kos tretirane hrane , da bi bile tudi one razmnoževalno negativno tretirane?