Zdravje > Aktualno
15 ogledov

V Ljubljani ne bi več operirali

Dojenček v bolnišnici Profimedias
UKC Ljubljana predlaga začasno ustavitev programa otroške srčne kirurgije.

UKC Ljubljana je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc predlagal, da se izvajanje programa otroške srčne kirurgije do nadaljnjega ustavi, saj ne more slediti priporočilom, ki izhajajo iz mednarodnega poročila. 

PREBERITE ŠE:

Doslej le 80 operacij

Za uspešen in varen program bi morala biti stalno navzoča najmanj dva kardiokirurga, a v Sloveniji ni niti enega usposobljenega kirurga te specialnosti. Po mednarodnih smernicah bi moral imeti center otroške srčne kirurgije na leto vsaj 250 na srcu bolnih otrok, ki potrebujejo operacijo, a je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji le od 88 do 98 bolnih otrok na leto, kar je bistveno manj od zahtevanega najmanjšega števila, piše današnje Delo.

"Zavedamo se, da bo imela končna odločitev, kakršnakoli že bo, posledice ne le za UKC Ljubljana, pač pa tudi za zdravstvo v širšem slovenskem prostoru. Zato taka odločitev prav gotovo ne more biti samo v pristojnosti UKC Ljubljana. Predlagamo, da ključni deležniki – Ministrstvo za zdravje RS, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije  in UKC Ljubljana, poiščemo rešitev, ki bo za slovenske paciente oziroma zdravstvo, optimalna," sporočajo z UKC.

Ministrica: gre za strokovna vprašanja

O programu otroške srčne kirurgije bo na jutrišnji seji razpravljal Zdravstveni svet, ki je najvišji strokovni posvetovalni organ ministrstva. Člani se bodo seznanili tako s poročilom kot tudi vizijo UKC, so sporočili z ministrstva. 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s predlogom UKC Ljubljana za prekinitev progama otroške srčne kirurgije niso seznanjeni, zato še ne želijo komentirati.  Pojasnili pa so, da ena operacija v tujini stane okoli 36.000 evrov in da je napotovanje otrok na srčne operacije v tujino ekonomsko manj ugodno.

Število napotitev otrok s prirojenimi srčnimi napakami se je po letu  2012, ko je nastopila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC Ljubljana, povečevalo. V letu 2012 je tako ZZZS na zdravljenje v tujino napotil devet otrok, v letu 2013 pet, v letu 2014 pa že 60 otrok. V letošnjem letu je do 30. septembra na zdravljenje v tujino odšlo 20 otrok. Pri tem so poudarili, da gre le za del srčnih operacij, ki so bile potrebne, in da se je del operacij izvajal pri nas.

Operacije v tujini bi stale pet milijonov letno

Če bi vse otroke, ki pri nas potrebujejo operacijo na srcu, napotili na zdravljenje v tujino, bi ZZZS stalo okoli pet milijonov evrov na leto, ocenjuje generalni direktor ZZZS Samo Fakin.

Zato Fakin predlaga razmislek o združevanju s sosednjimi državami, na primer s Hrvaško in Srbijo, da bi oblikovali skupno otroško srčno kirurgijo. S tem bi po njegovih navedbah zagotovili potrebno število operacij in vzpostavili eno ali dve zdravstveni ekipi, ki bi operirali v teh državah.

"Ni pomembno, kje bo ta srčna kirurgija, ali na Hrvaškem ali v Srbiji. Pomembno je, da je kakovostna in da deluje," je dodal.

Manjkajoča dokumentacija

Komisija, ki je izvedla nadzor, je glede dokumentacije ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije, oziroma dokumentacija za 12 bolnikov, ki so bili operirani leta 2012. Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so dodatko dokumentacijo prejeli, ali gre za vso manjkajočo dokumentacijo pa bo presodila komisija, ki je opravila strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, sporočajo z ministrstva.

Varnost bolnikov resno ogrožena

Nadzorna komisija je ugotovila, da je bila varnost bolnikov v okviru otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena.

Komentarjev 3
  • jakec1575 12:35 06.oktober 2015.

    še to, zdi se mi strasno zanimivo, da v casu po odhodu izraelskega zdravnika komisija ni nasla niti ene napake. To je odločanje le o poznanih dejstvih. torej odločaš le o dokumentih, ki so ti dostopni. Res poceni kampanja pranja vesti odgovornih.

  • jakec1575 12:26 06.oktober 2015.

    Človek se vpraša, kdo ni hotel, da se v teh sedmih letih vzpostavi oddelek z usposobljenimi kadri. Je res krivda na strani človeka s 4 otroki in lastnim programom v Izraelu? Človek, ki se ga ni vprašalo nic v casu ...prikaži več komisije in ki je prisel gostovati, da bi ucil. Je bila v igri bitka, cigavi stazisti bodo delezni izobrazevanja? Igra je umazana. Tipicno po slovensko smo nasli le tistega drugega krivca tam dalec. Kdo je podpisoval pogodbe? Kdo je oviral procese? Kdo je dal komisiji nepopolno dokumentacijo, da je dobil zelen rezultata? V slovenskem UKC je nekaj zelo gnilega. In z ukinitvijo bodo vse pometli pod preprogo in v preteklost. Bravo, mrhovinarji.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:52 06.oktober 2015.

    Sej je prov...če niso sposobni dobro operacije delat potem je bolje da se jih dela drugod.