Slovenija
27 ogledov

V Ljubljani nič novih radarjev

Kolezija Anže Petkovšek
Proračun. Župan z amandmaji daje več denarja EP in umika nakup radarjev.

Mestni svetniki bodo na današnji seji obravnavali predloga proračunov za leti 2013 in 2014. Župan Zoran Janković je pred sejo vložil amandmaja, naj se več denarja nameni evropskemu prvenstvu (EP) v košarki 2013. Tako bo Mestna občina Ljubljana (MOL) za prenovo in opremo športne dvorane Tivoli, ki bo gostila prvi del EP, zagotovila 2,8 milijona evrov, 1,2 milijona bosta prispevali država in Evropska unija. Še pol milijona bo MOL namenila za sofinanciranje prvenstva.

Prav tako z amandmajem se je župan odpovedal nakupu novih radarjev, čeprav je bilo še v osnutku zapisano, da so prihodki od glob načrtovani nekoliko višje zaradi nakupa nove opreme redarjev. Na redarstvu ocenjujejo, da bodo z dvema radarjema, ki ju že imajo, ujeli 18.200 prehitrih voznikov.

Od predloga do osnutka proračuna so za 2,2 milijona evrov zmanjšali sredstva za gradnjo sanitarne in meteorne kanalizacije po Vevški cesti in Cesti na Slape, ki ji bodo namenili le 400 tisočakov. Denarja ne bo niti za obnovo zdravstvenega doma za Bežigradom, bodo pa milijon evrov več namenili za stanovanjsko sosesko Polje III in 600 tisočakov za zamenjavo Ribje brvi.

Stoštiridesetkrat več iz EU

MOL načrtuje, da bo leta 2013 dobila kar 23,8 milijona evropskih sredstev; lani jih je na primer le 1,7 milijona. Zato bodo v ospredju naslednji projekti: regionalni center za ravnanje z odpadki (19 milijonov evrov), nadgradnja sistema za odvajanje komunalne vode v Medvodah in Vodicah ter izgradnja povezovalnega kanala v MOL (14,3 milijona), odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice (14,1 milijona) in nadgradnja centralne čistilne naprave (12,3 milijona). MOL bo devet milijonov namenila za subvencijo Ljubljanskemu potniškemu prometu, tri milijone pa bo še plačala za dvorano v Stožicah.

Prihodki in odhodki v proračunu za naslednje leto so se od osnutka do predloga znižali za okoli sedem milijonov evrov; prvih načrtujejo za 310,6 milijona, drugih za 307,4 milijona evrov. Za slabih devet milijonov evrov se je znižal tudi proračun za leto 2014 – načrtujejo 312,9 milijona evrov prihodkov in 309,4 milijona odhodkov.

Komentarjev 7
  • xerces8 13:31 19.december 2012.

    "tri milijone pa bo še plačala za dvorano v Stožicah."A ni bilo rečeno, da Stožice ne bodo bremenile proračun MOL?

  • privat 18:58 17.december 2012.

    vseeno je pečen in skuhan!!..kdo mu sploh še kaj verjame?..

  • feferon 14:30 17.december 2012.

    V teh časih je montiranje radarjev nevarno in on to dobro ve!