Avto
132 ogledov

V Londonu bodo plačali lastniki starejših bencinskih in dizelskih avtomobilov

izpuh Saša Despot
Londonski župan Sadiq Khan je dva dni potem, ko je Evropska komisija Veliki Britaniji naložila, naj zmanjša onesnaževanje ozračja, oznanil, da bodo v Londonu lastniki starejših vozil, ki najbolj onesnažujejo zrak, od oktobra obremenjeni z novo dajatvijo.

"Gre za to: več kot 9000 Londončanov vsako leto umre zaradi slabe kakovosti zraka," je londonski župan Sadiq Khan novo dajatev pojasnil za televizijo BBC.

Novo dajatev v višini 10 funtov (11,70 evra) bodo morali plačevali lastniki vozil z motorji, ki ne izpolnjujejo evropskih standardov. Večinoma gre za avtomobile na bencinski in dizelski pogon, ki so bili registrirani pred letom 2006, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

70 tisoč prezgodnjih smerti v letu 2013

Že zdaj morajo vsa vozila, ki vstopijo v središče Londona, plačevati po 11,50 funta (13,53 evra) dnevno. To dajatev so uvedli leta 2003, da bi razbremenili ceste v središču mesta.

Napoved nove dajatve za starejše avtomobile prihaja dva dni potem, ko je Evropska komisija pet držav članic, med njimi Veliko Britanijo, opozorila, naj zmanjšajo onesnaženje, ki ga povzročajo avtomobilski izpusti.

Po izračunih komisije so bile "stalno visoke" ravni dušikovega dioksida vzrok za 70.000 prezgodnjih smrti v Evropi v letu 2013.

Komentarjev 1