Slovenija
39 ogledov

Pred Luko Koper in v Kopru ponovno vre

slovenija 22.02.13. luka koper, foto: suzana kos Suzana Kos
Na relaciji država in zaposleni v Luki Koper še vedno vre. Koper so danes zajeli protestniki, ki pravijo, da "njihov cilj ni zgolj ubranitev Luke Koper, temveč tudi preprečitev plenjenja Vinakoper, obalnih hotelov in ostalega premoženja, ki je še ostalo slovensko".

"Luka Koper je in bo Slovenska!", "Ustavimo privatizacijo" in "Nismo hlapci SDH!", je le nekaj gesel na transparentih, ki so jih na današnji protest v Kopru prinesli delavci Luke Koper in ostali udeleženci, ki so shod začeli pred Luko Koper in ga končali so ga na Titovem trgu. "Luke ne damo, luke ne damo," je vseskozi odmevalo med več okoli štiri tisoč zbranimi, ki so popolnoma zapolnili Titov trg.

Sklicatelji so ob zadnjem dogajanju okoli predloga za menjavo nadzornikov družbe, ki je načrtovan za petkovo skupščino podjetja, prepričani, da želi vlada Luko prodati, zato jo nameravajo zaščititi. 

Nedavno ustanovljena civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija, ki je shod tudi sklicala, vseskozi izpostavlja, da njihov cilj ni zgolj ubranitev Luke Koper, temveč tudi  preprečitev plenjenja Vinakoper, obalnih hotelov in ostalega premoženja, ki je še ostalo slovensko. "Primorska je že vstala, vstala pa bo tudi celotna Slovenija in izrekla jasen NE nadaljnjemu škodovanju in kraji državnega premoženja. Ta podjetja so ustvarili naši predniki, zapustiti pa jih želimo našim sinovom."

Protesta so se udeležili tudi poslanci ZL, ki so zoper infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča tudi predlagali interpelacijo. Zaenkrat so interpelacijo zoper njega že podprli v ZL, nepovezani poslanci, Andrej Čuš in NSi. Sam zagotavlja, da bo očitke zlahka zavrgel.

 

Cerar zanikal načrte o prodaji: "Špekulacije in informacije, ki gredo v popolnoma v nasprotno smer"

Strasti na Primorskem je danes želel nekoliko pomiriti tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je ob prihodu na vrh EU v Bruslju zagotovil, da ne razume, od kod "špekulacije in informacije, ki gredo v popolnoma v nasprotno smer".

Ob tem pozval Luko in Slovenski državni holding (SDH), naj se vzdržita vseh ravnanj, ki bi lahko škodili Luki. Ta je namreč po Cerarjevih opozorilih izjemnega pomena ne le za lokalno okolje in podjetje samo, ampak za celotno Slovenijo. "Luka Koper mora biti tudi nadalje poslovno uspešna, zato bomo tudi zgradili drugi tir. S tem bomo Luki in Sloveniji omogočili, da izkoristi svoj geostrateški položaj in ostane na zemljevidu kot relevantna država in ima od tega tudi lastne in gospodarske koristi," je še navedel Cerar. 

Tudi minister Peter Gašperšič je v oddaji Studio ob 17h, ki je potekal prav v času protesta, navedel, da v igri ni nobene privatizacije. Zatrdil je celo, da bi bila izgradnja drugega tira možna celo v tem mandatu, če bo imela vlada za mizo ključnega partnerja - Luko Koper.

Komentarjev 26
  • Avatar Leon
    Leon 13:54 30.junij 2016.

    Verjetno te rajcajo črne zastave ! Pojdi v Sirijo .

  • dragec 08:16 30.junij 2016.

    Smrduh je tvoja mama,katera te je sklepala.ob pomoči albanca JJ in celotne SSDSS

  • Vseslovensko Združenje Malih D 13:19 29.junij 2016.

    VIDEO REPORTAŽA z nagovorom Predsednika VZMD na množični manifestaciji »Vstala Primorska – vstani Slovenija!« pred prelomno petkovo skupščino Luke Koperhttp://www.vzmd.si/novice/video-reportaza-z-nagovorom-predsednika-vzmd-na-mnozicni-manifestaciji-vstala-primorska-vstani-slovenija-pred-prelomno-petkovo-skupscino-luke-koperNagovor Predsednika VZMD na množični manifestaciji "Vstala Primorska - vstani Slovenija!" https://www.youtube.com/watch?v=xgDtP-_Mgp