Vizita za živali > Novice
38 ogledov

V Madridu se veselijo rojstva pande

Panda Youtube
V madridskem živalskem vrtu Aquarium slavijo.

V sredo zgodaj zjutraj je mama panda Hua Zui Ba v španski prestolnici brez zapletov skotila mladička, ki je ob rojstvu tehtal 180 gramov. Gre za peto rojstvo primerka orjaške pande v Madridu v zadnjih 24 letih. Po Chulinu (1982), dvojčkih Po in De De (2010) in Xing Bau (2013) se je tokrat prvič skotila panda ženskega spola.

Kot so povedali v živalskem vrtu Aquarium v Madridu, je prvi teden ključen za razvoj pande, zato sta mama in novorojenka po stalnim nadzorom, pri katerih poleg španskih sodelujejo tudi kitajski strokovnjaki. 

Mala panda za zdaj še nima imena. Vsakič, ko se rodi nov primerek te vrste - tako, kot se je v Madridu zadnjič zgodilo pred tremi leti -, se na spletu pojavijo kampanje, v katerih izbirajo ime za novorojeno pando. Kot veleva kitajska tradicija, bodo mali pandi ime dokončno izbrali stoti dan po njenem rojstvu.

Odrasle tehtajo od 100 do 150 kilogramov

Po podatkih Svetovne organizacije za zaščito narave (WWF) na svetu živi 1.884 orjaških pand. Od tega jih živi 80 odstotkov v severovzhodnem delu kitajske province Sečuan. V evropskih živalskih vrtovih živi 15 primerkov te vrste - štirje v Madridu.

Odrasle orjaške pande tehtajo od sto do 150 kilogramov in v višino merijo do poldrugega metra. Na prostosti v povprečju živijo od 14 do 20 let, v ujetništvu pa lahko dočakajo tudi 30 let. Po karakterju so pande mirne in sproščene. Kadar se počutijo ogrožene, pa lahko ti sesalci tudi napadejo. V naravnem okolju so njihovi največji sovražniki šakali in leopardi.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.