Zdravje > Aktualno
6 ogledov

V Maliju prva okužena dveletnica

Malaysia Airlines malezijsko letalo letališče Reuters
V Maliju pozitiven test pri dveletnici, v New Yorku pri tridesetletnem zdravniku.

O prvem primeru okužbe z ebolo poročajo z New Yorka in iz Malija v Zahodni Afriki. Na Maliju je test potrdil okužbo pri dveletni deklici, ki je pripotovala iz Gvineje. Zdravstveni delavci zdaj iščejo vse osebe, ki so prišle v stik z bolnico. Newyorške zdravstvene oblasti pa so včeraj iskale osebe, ki so bile morda v stiku z zdravnikom, ki se je pred kratkim vrnil iz Gvineje, kjer je pomagal pri zdravljenju bolnikov z ebolo. Craig Spencer je včeraj zjutraj dobil vročino in začutil bolečine, zaradi česar je poklical reševalce. Uvodni testi so potrdili okužbo z ebolo.

V izolaciji tudi zaročenka

Newyorški župan Bill de Blasio je na četrtkovi novinarski konferenci, še preden so bili znani izvidi uvodnih testov, zagotovil, da ni nobenega razloga za preplah. Okoli 30 let star zdravnik je imel simptome bolezni le zelo kratek čas in malo stikov z ljudmi po vrnitvi iz Gvineje, od koder je prišel 14. oktobra. Za vsak primer so dali v izolacijo tudi njegovo zaročenko, iščejo pa tudi druge, s katerimi je bil v stiku.

DeBlasio je poudaril, da so v primeru člana organizacije Zdravniki brez meja, sicer zaposlenega v newyorški Prezbiterijanski bolnišnici Columbia, ravnali po strogem protokolu. V New York je prišla tudi ekipa Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC), ki bo vzela vzorce in jih poslala na teste v Atlanto, kjer ima CDC sedež.

Spencer, ki je v Gvineji pomagal zdraviti bolnike z ebolo, se zdravi v bolnišnici Bellevue na Manhattnu. To je ena od posebej določenih bolnišnic za sprejem bolnikov z ebolo, Spencerja pa so sprejeli skoraj takoj po izbruhu simptomov. Že v torek naj bi se začel počutiti slabo, vendar še ni imel vročine, ki si jo je redno meril vse od prihoda iz Gvineje. V sredo zvečer je šel s prijatelji kegljat v Brooklyn, v četrtek zjutraj pa je doma v Harlemu ugotovil, da ima vročino.

Poklical je dežurnega pri Zdravnikih brez meja, ki je potem obvestil zdravstvene oblasti mesta, te pa gasilce, ki upravljajo z reševalno službo. Reševalci so prišli v polni zaščitni opremi in Spencerja prepeljali v Bellevue, kjer ga je prevzela vnaprej določena zdravniška ekipa. Od prijave povišane temperature do prihoda v Bellevue so minile le tri ure.

Strokovnjaki so zaskrbljeni

Vrhunski strokovnjaki za ebolo so po včerajšnjem izrednem srečanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) izrazili resno zaskrbljenost nad vse hujšo epidemijo v zahodni Afriki. Organizacija pa je pozvala k zaostritvi zdravstvenega nadzora na letališčih v kriznih državah zahodne Afrike. Po navedbah WHO po izrednem srečanju so razmere v najbolj prizadeti trojici držav - Liberiji, Sierri Leone in Gvineji - še vedno zelo zaskrbljujoče. Strokovnjaki so razpravljali o novih načinih za zajezitev epidemije. Pri WHO so poudarili, da mora poudarek ostati na preprečevanju prenašanja ebole znotraj treh omenjenih afriških držav.

WHO je ob tem še pozvala Liberijo, Sierro Leone in Gvinejo, naj zaostrijo nadzor potnikov na letališčih in drugih točkah odhoda iz države. Čeprav je organizacija to predlagala že po avgustovskem izrednem srečanju, pa sedaj svetuje kakovostne preglede in hitro deljenje informacij z WHO. Po drugi strani pa strokovnjaki na srečanju niso predlagali nadzora na letališčih, kamor potniki iz prizadetih afriških držav pripotujejo. A za ta ukrep se je vseeno odločilo več držav, med drugim ZDA in Velika Britanija.

Strokovnjaki so namreč opozorili, da so tovrstni ukrepi - četudi morebiti vsaj za malo preprečijo nevarnost širjenja - zelo dragi in zahtevajo primerne sisteme vodenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ebola je doslej zahtevala skoraj 4.900 smrtnih žrtev, okužilo pa se je skoraj 10.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.