Slovenija
20 ogledov

V Mariboru ne tvegajte pri parkiranju

Gorivo Žurnal24 main
Redarji. Naš izračun kaže, da so občane najbolj oglobili v Mariboru in na Ptuju.

Razburjenje zaradi radarjev, ki je preraslo v mariborsko vstajo in odneslo župana Franca Kanglerja, smo preverili tudi s številkami in primerjali z drugimi občinami. Na izbrane smo v torek naslovili vprašanje, kolikšna je skupna vrednost glob, ki so jih izdali lani. Odgovora nam niso poslali le iz Ljubljane, kjer v štirih dneh niso zmogli skupaj spraviti odgovora, ki bi vseboval eno samo številko.

Najbolj pridni v Mariboru

Največ, več kot 19 tisoč glob so izdali v Mariboru, zelo so se trudili tudi koprski redarji, ki so izdali 6.576 glob, sledijo pa jim kranjski kolegi. Glede na naš izračun so po žepu svoje občane najbolj udarili v Mariboru, na Ptuju in v Murski Soboti.

Muhič bi jim dal pištole

Zakonodaja sicer ne dopušča, da bi bili mestni redarji oboroženi, čemur župani načeloma tudi niso naklonjeni – z izjemo novomeškega. Alojzij Muhič se strinja, da bi redarji nosili orožje: “Imajo namreč veliko več nalog in pooblastil kot zgolj izdajanje in izterjavo plačilnih nalogov za nepravilno parkiranje. Na terenu se srečujejo tudi s kriminalnimi dejanji, ko je njihovo življenje ogroženo. Menim, da ima uradna oseba pravico braniti svoje življenje, če je to ogroženo. Zaposleni v redarski službi so opravili tečaje in usposabljanja s področja samoobrambe, ki jih je organizirala Policijska akademija v Tacnu. V naši občini so to visoko moralni in etični ter strokovno zanesljivi ljudje, ki nošenja orožja zagotovo ne bi zlorabili.”

Drugi župani proti orožju

Koprski župan Boris Popovič je proti, ker ne želi nositi odgovornosti, če bi se zgodila tragedija, njegov ptujski kolega Štefan Čelan pa je velik nasprotnik uporabe sile in tudi orožja. “Tudi najhujše vojne se vedno končajo za zeleno mizo. Menim, da bi nošenje orožja pri mestnih redarjih povzročilo več slabih kot dobrih občutkov,” pravi Čelan. Murskosoboški župan Anton Štihec oborožitvi nasprotuje, ker redarji niso opravili potrebnega izobraževanja kot recimo policisti. Pištol ne mara niti kranjski župan Mohor Bogataj, pa tudi ne novogoriški. “Take potrebe nismo zaznali, v mestu si želimo reda, ne pa občutka represije,” poudarja Matej Arčon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.