Slovenija
354 ogledov

V Mariboru spet toča

toča sobotainfo.com
Nevihte tudi zvečer

Nekaj po peti uri je Maribor zajela nevihta. Na območju pod Pohorjem je padala toča.

Najhuje je bilo v Limbušu, toča pa je padala tudi na Tabora in v Novi vasi.

Zvečer bodo še nastale posamezne vročinske nevihte, napovedujejo vremenoslovci. Jutri pa bo večinoma sončno. Popoldne in zvečer bodo nastale vročinske nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj C.

V soboto bo sončno, kakšna popoldanska nevihta bo verjetnejša predvsem v hribovitem svetu. V nedeljo se bo ob sicer sončnem vremenu spet povečala verjetnost popoldanskih neviht. V ponedeljek bo precej jasno, nevihte bodo malo verjetne. Vse dni bo vroče, sporočajo vremenoslovci.

Preberite: Pripravite se na nov vročinski val

 

 

Komentarjev 5
  • zdrej 19:56 11.julij 2017.

    Pa še to, kar si napisal Harrison. Pri nas je samo en center, namesto, da bi vsako letališče imelo usposobljeno letalo in pilote za posip. To bi skrajšalo čas ukrepanja, ki je zelo če ne celo ekstremno pomemben.

  • zdrej 19:56 11.julij 2017.

    Zanimivo, torej lahko premaknemo oblake z letali, ki so dejansko razreda "moped", če jih primerjam s cestnim prometom? Niti ne. Avstrijci imajo enako tehnologijo kot mi. Namen te tehnologije pa je zmanjšati velikost točnih zrn, da ne naredijo take škode ...prikaži več oz. da toča sploh ne pade. NE morejo pa toče razbijati, topiti ali kako drugače uničiti. To da zmanjšajo, naredijo tako, da oblak onesnažijo s prašnimi delci. Če so prepozni, so zrna že prevelika, da bi se na poti dovolj raztopila. Imam izkušnjo iz Avstrije, ko jim je nekaj minutno neurje uničilo vse posevke. Tako kot da bi njive nekdo površno sfrezal. Ni ostalo ničesar v pasovih, kjer je šla toča. Pa čeprav imajo letališče pred nosom, niso uspeli preprečiti/zmanjšati tega pojava na znosno raven. In potem se najdejo taki, ki trdijo, da nekdo potiska oblake nekam s posipanjem chemtraila pod oblak!! Ja prav si prebral. To je dejansko chemtrail, kemična sled srebrovega jodida!! No tu pa se mogoče kaki naravovarstvenik zbudi :-). Skr

  • zdrej 19:56 11.julij 2017.

    Namreč niti stroka se ne more zediniti glede tega. V srednji šoli smo se učili o teh pojavih, in zato jih tudi bolj opazujem, nisem pa strokovnjak na tem področju, tako kot ne ti. Iz tvojega komentarja je razbrati, da ...prikaži več je ta zaščita 100%. Zanimivo. Večina pravi, da temu ni tako. Toče ne moremo preprečevati. Lahko jo samo zmanjšamo. In zmanjšanje zaradi naravnega dogajanja dostikrat pomeni, da toče sploh ni ampak so samo debele kapljice. Te kapljice so dejansko bila toča, ki se je med potjo iz oblaka raztopila. Ta pojav je bil včeraj v MB prej lepo viden in občuten. Namreč, bile so debele kapljice, pa sem kolegom govoril, da je to dejansko raztopljena toča. Ko se je ozračje pri tleh ohladilo oz. je potegnil hladen piš, je začela padati toča do tal. In ta proces se je ponovil 2x. Torej za najbolj učinkovito obrambo je potrebno hiter odziv vremenske službe. Le ta lahko zamudi. Potem hiter vzlet letala in upajmo, da je kratka pot do oblaka, ki pravkar ustvarja točo. Zato je ta sistem raz