Slovenija
85 ogledov

"V minuti, dveh bi že bil pod vodo"

Vid Matijaško Ivo Varšič
1/3
Nino Verdnik
Ivo Varžič in Vid Matijaško sta na Dravo nad Elektrarno Zlatoličje prišla lovit ribe, ko sta na obali poleg betonskega kanala zagledala žensko, ki je mahala in kričala. Mož se je utapljal.

Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
64-letna Nemka in 68-letni Nemec, ki živita v Italiji v platnenem kajaku veslata po Dravi od Beljaka do Beograda. Ko sta prišla do Melja v Mariboru sta ugotovila, da v stari strugi ni dovolj vode, zato sta se odločila, da bosta prečkala kanal. "Ko sta prišla do stopnic sta poskušala priti ven iz kanala. Ženi je uspelo, prav tako moškemu, a mu je spodrsnilo, padel je v vodo in si izpahnil ramo. Poskušal je priti ven, a mu nikakor ni uspelo. Z Vidom Matijaškom sva prišla zadnji trenutek. V minuti, dveh bi že bil pod vodo in mu ne bi bilo pomoči. Moški je bil že zelo utrujen, moči so mu pojenjale, grozno ga je bolelo," je dogajanje na Dravi pojasnil Ivo .

"Ven sem ga potegnil z vejo"

Najprej sploh nista videla, da je v vodi moški. Ker je pot ob Dravi zelo prijetna za sprehajalce je tam tudi veliko ljudi, ki sprehaja pse. Zato je Varžič, takoj ko je videl mahati žensko, pomsili da je v vodo padel kakšen pes. Šele, ko se je nagnil naprej in dobro pogledal, je v vodi zagledal moškega. "Kakor hitro sem lahko sem tekel, da sem čim prej prišel do njega. Ko sem prišel do brega sem si mislil: 'človek je rešen.' "

Ker pri sebi nista imela ničesar s čimer bi lahko pomagala moškemu, sta mu vrgla majico. A je Varžič kmalu našel palico oziroma suho vejo, s katero ga je potegnil k bregu, nato pa prijel za roko in potegnil iz vode. "Če mi tako ne bi uspelo, bi šel v vodo," nam je dejal.

"Moški ne ve, kako bi se zahvalil"

Moški in ženska ne vesta, kako bi se jima še zahvalila. "Družimo se že celi teden. Ponudili smo jima tudi prenočišče pri nas, a ga nista sprejela. Sta se pa nastanila blizu nas. Skuhala sta nama tudi kosilo. Moški ves čas govori, da me nikoli ne bo pozabil."

Kljub nezgodi, ki si jo bosta zapomnila za celo življenje, pa par potovanje nadaljuje. "Rekla sta, da sta bila do zdaj pazljiva in sta vse preverila dvakrat, od zdaj naprej pa bosta vse preverila trikrat štirikrat."

Na vprašanje, ali bi še enkrat ravnal enako, če bi se znašel v podobni situaciji, Varžič pravi, da sploh ne bi razmišljal, ampak bi storil enako.

Če poznate tudi vi kakšnega junaka, nam lahko pišete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.