Magazin > Lepota & telo
4215 ogledov

V mleku v prahu našli kemikalije

Zivljenje 13.06.13, dojencek, foto: shutterstock Shutterstock
Mamice, ki imajo težave z dojenje, se zanašajo na to, da je mleko v prahu, ki ga dajejo svojemu otroku, zdravo … Oziroma da v mleku vsaj ni kemikalij, a očitno ni tako.

Nemška organizacija Öko-Test je pod drobnogled vzela 14 različnih izdelkov in prišla do skrb vzbujajočih zaključkov. Le dve vrsti mleka v prahu sta bila ocenjena z "dobro“, štiri blagovne znamke so na testu padle, šest izdelkov pa so ocenili z "zadovoljivo“.

Tetst je tudi pokazal, da visoka cena še ne zagotavlja kakovosti. Zmagal je namreč najcenejši izdelek Milasan Anfangsmilch 1.

Öko-Test je rezultate testa označil za porazne. V vseh vzorcih so našli klorat, ki zavira delovanje ščitnice in škodi rdečim krvnim celicam, mikrobe, ki pričajo o nehigieničnih pogojih proizvodnje, in tudi druge škodljive snovi, piše RTL. "Proizvajalci so bili pozvani, naj nemudoma znižajo vrednosti. Neverjetno, da se doslej na tem področju še ni veliko premaknilo,“ piše Öko-Test.

Proizvajalca Rossmann so na primer na problematične snovi opozorili že leta 2013, a brez večjega uspeha. Alnatura, Holle in Milupa pa so po tem aktualnem testu napovedali, da bodo vsebnost škodljivih snovi v otroški hrani zmanjšali.

Öko-Test priporoča naslednje izdelke:
1. Milasan Anfangsmilch 1 (ocena dobro)
2. Nestlé Beba Pro 1 (ocena dobro)
3. Hipp Bio Combiotik Bio-Anfangsmilch 1 (ocena zadovoljivo)

Najslabše so se odrezali:
1. Milupa Milumil 1 Anfangsmilch (ocena neustrezno)
2. Holle Bio-Anfangsmilch 1/Demeter (ocena neustrezno)
3. Aptamil mit Pronutra Anfangsmilch 1 (ocena nezadovoljvo)

Komentarjev 5
  • Papaja Popi 17:18 13.februar 2015.

    Mleko v prahu je mleko v prahu in to nikoli ni naravno mleko.Poizkusite enkrat sadni jogurt, ki so vsi narejeni iz mleka v prahu, da se pokvari in videli boste kaj jeste.

  • Papaja Popi 17:18 13.februar 2015.

    Mleko v prahu je mleko v prahu in to nikoli ni naravno mleko.Poizkusite enkrat sadni jogurt, ki so vsi narejeni iz mleka v prahu, da se pokvari in videli boste kaj jeste.

  • marabunta 14:01 13.februar 2015.

    otroci so naša prihodnost ????.....res lepo skrbimo za to prihodnost, ko jih že od malega zastrupljamo, ampak važen je biznis in zaslužek, koga briga zdravje, itak bolana mladina je dobra naložba za vnaprej, ko bo na njihovem zdravljenju spet nekdo ...prikaži večo mastno služil....bedno, bedno !!