Slovenija > Črna kronika
41 ogledov

V Muzeju premogovništva zagorelo

Rudnik Mojca Marot
Zagorelo v Muzeju premogovnika v Velenju. Požar gasilo 35 reševalcev Enote za reševanje ob rudniških nesrečah. Poškodovan ni nihče.

Včeraj ob pol devetih zvečer je dežurni Premogovnika Velenje preko Varnostno-tehnološkega informacijskega sistema (VTIS) zaznal povečanje koncentracije dimnih plinov v podzemnem delu Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju. Zagorela sta premog in les. Muzej je bil od 23. decembra 2011 zaprt, ker so v njem potekala vzdrževalna dela.

Požar je omejilo in pogasilo okoli 50 reševalcev Enote za reševanje ob rudniških nesrečah Velenje. Še vedno ga nadzirajo, da ne bi prišlo do ponovnega vžiga.

Ob nastanku požara v prostorih muzeja ni bilo obiskovalcev, zato ni bil nihče ogrožen ali poškodovan, so sporočili z Uprave RS za zasčito in reševanje.

Obvestili so inšpektorat

O dogodku je bil obveščen tudi Inšpektorat Republike Slovenije za energetiko in rudarstvo, kmalu po obvestilu je v muzej premogovništva prišel glavni rudarski inšpektor Anton Planinc, so v sporočilu za javnost zapisali v Skupini Premogovnik Velenje.

Zapisali so še, da sama proizvodnja premoga v Premogovniku Velenje ni ogrožena in normalno poteka, ker so prostori povsem ločeni od proizvodnega dela jame.

Zgorel stari del

Sporočili so še, da je do požara prišlo v starem delu muzeja. "Člani reševalne čete Premogovnika Velenje in protipožarne intervencijske ekipe so pravočasno omejili delovanje požara in zaščitili novejši del muzeja. Koliko opreme je uničeno, je ta trenutek še preuranjeno ocenjevati. Takoj, ko bo mogoče, bomo analizirali situacijo, ugotovili posledice požara, dogovorili potrebne aktivnosti za sanacijo in takrat tudi določili datum odprtja podzemnega dela Muzeja premogovništva."

Podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije bo do nadaljnjega oziroma do izvedene sanacije zaprt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.