Šport
42 ogledov

V najstarejšem športnem tekmovanju vodijo kiviji

America's Cup EPA
Novozelandci in Američani se borijo za eno najbolj prestižnih zmag v športu.

Po petih dvobojih za pokal Amerika s 4:1 v zmagah vodijo novozelandski jadralci. Emirates Team New Zealand, ki jih kot skiper vodi Peter Burling, je na Bermudih blestel prešnji konec tedna, ko je dosegel tri zmage, v soboto pa je prišel do vodstva s 4:0, a so nato do prvega uspeha prišli tudi pri Oracle Team USA pod vodstvom Avstralca Jamesa Spithilla.

Finale 35. America's Cupa je sicer ponovitev bojev izpred štirih let, ko so se Američani vrnili po neverjetnem zaostanku z 1:8 in zmagali z 9:8 ter osvojili najstarejšo športno lovoriko na svetu. Gre za enega največjih preobratov v zgodovini športa.

America's Cup je prvič potekal leta 1851, doslej pa so do zmage prišle le štiri nacije: Novozelandci, Američani, Avstralci in Švicarji. Prva jadrnica, ki je premagala konkurenco, se je imenovala America, po njej najprestižnejše jadralno tekmovanje zdaj nosi ime.

Posnetki dvobojev:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.