Avto
18 ogledov

V napačno smer na AC bo težje zapeljati

Vožnja v napačno smer Mercedes-Benz AG
Vozniki, ki na avtocesti zapeljejo v napačno smer, so velikanski problem in to ne le v Sloveniji. Sedaj so se zganili tudi proizvajalci avtomobilov.

Da nekdo zapelje na napačno smer po avtocesti, je vzrokov veliko. Velikokrat je posredi alkohol, včasih popolna nerazsodnost voznika, govori se celo o stavah, velikokrat je del krivde tudi na slabo zasnovanih izvozih (predvsem tip diamant). Marsikdaj je dovolj že trenutek nepazljivosti, kar se pogosteje dogaja pri starejših voznikih.

Mercedes-Benz, ki je sicer vsaj v preteklosti veljal kot znamka starejših lastnikov, je najavil sistem, ki bo voznikom precej otežil zapeljati na napačen izvoz in nato naprej v nasprotno smer po avtocesti. Sistem deluje v navezavi prepoznave znakov in navigacijske naprave. Ko kamera zazna znak "prepovedan promet v eno smer", navigacijska naprava pa ugotovi, da se vozilo nahaja na napačnem pasu, avtomobil prične voznika "besno" opozarjati na napako tako grafično kot zvočno. 

Ker pa seveda vsi ne bodo vozili mercedesov, morajo svoje dodati tudi pristojne oblasti. V Sloveniji tako danes pri načrtovanju izvozov  nihče več ne omenja tipa diamanta, temveč so v ospredju tipi "pasja kost", ki je sestavljen iz dveh krožišč, skoznje pa zaradi pametne zasnove denimo na pomurski hitri cesti, kjer so prisotni, še niso zaznali vožnje v nasprotno smer. 

V Nemčiji gredo v akcijo na državni ravni

V Nemčiji so pred kratkim najavili vpeljavo elektronskega sistema na potencialno nevarnih uvozih, ki bo ob zaznavi voznika ustrezno ukrepal. Na kakšen način, pa za zdaj še ni jasno, saj na ministrstvu za promet niso šli v detajle. Pričakuje pa se, da bo precej bolj učinkovit od dosedanjih tabel Stop - napačna smer, tako naj bi se ob zaznavi voznika ostalim voznikom prižgala opozorila vzdolž avtocestnega odseka, poroča The Local.

Komentarjev 3
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 14:34 28.september 2014.

    aba, ne ga srat; če ne, bosta alfa&omega slovenskega prometnega obnašanja Zajc&Žlender čisto popizdila! Da o Darsu (največjem slovenskem zlu, poleg Cerkve, seveda) niti ne govorim!

  • Opacity 12:33 28.september 2014.

    Spletna stran s številnimi uporabnimi in zanimivimi povezavamihttp://www.uporabi.net/

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 10:34 28.september 2014.

    "... parkirajte skrajno desno na odstavnem pasu ...". Če si obrnjen narobe, skrajno levo, ne desno.