Zdravje > Aktualno
581 ogledov

V našem telesu uradno novi organ

mezenterij Instagram
Poimenovali novi organ v človeškem telesu, za katerega pa še ne vedo čemu služi.

Znanstveniki so uradno imenovali nov človeški organ, ki se sicer nahaja v našem prebavnem sistemu imenuje pa se mezenterij.

Proučujejo ga že od prve polovice dvajsetega stoletja, vendar so pred tem domnevali, da gre za nepomembno in nepovezano tkivo. Najnovejše raziskave so pokazale, da gre za še en posamezen in neprekinjen organ, katerega struktura je sicer že znana, vloga pa še ne. Prihodnje raziskave, tega na novo klasificiranega organa, bodo zato še kako pomembne. 

Študija, ključna za klasifikacijo mezenterija, je objavljena v znanstveni reviji The Lancet Gastroenterology & Hepatology; "V članku, ki je bil strokovno potrjen, trdimo, da imamo v telesu organ, ki ga do zdaj kot takega nismo priznavali," je dejal vodja študije Calvin Coffey iz univerzitetne bolnišnice Limerick na Irskem, ki je prvi ugotovil, da gre za ločen organ. Dodal je, da je bil dosedanji anatomski opis napačen in da ne gre za neenotno in kompleksno strukturo:

"Mi smo pojasnili anatomijo njegove strukture, naslednji korak je pojasniti njegovo funkcijo. Če razumete, kako deluje, lahko odkrijete napako. Potem imate bolezen, vse skupaj pa lahko pomeni popolnoma novo vejo medicine," je še dodal Coffey.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.